perjantai 6. lokakuuta 2023

Buu ja Bää kastuvat (L-kirjain)


L-kirjainta lähdimme opiskelemaan Olof ja Lena Landströmin kirjan Buu ja Bää kastuvat avulla. Tietenkin, koska Buu ja Bää ovat lampaita!
Koska viikkoon sattui tukioppilaiden organisoima supersankaripäivä, oli viikko karsittu versio aiemmista. 

Lukuläksyt ja sanastot löydät täältä.



Kirjasta laaditun sanaston avulla harjoiteltiin tavuttamista sekä etsittiin alku- ja lopputavuja. Harjoittelimme myös suhde- ja suuntakäsitteitä harjoituksilla, joissa pyysin oppilaita mielessään vaihtamaan vaikkapa kroketin ja aaveen paikkaa kysyen mikä sana nyt on aaveen alapuolella. 


Luokkani sujuvien lukijoiden kanssa tietokoneella kirjoittaessa opettelimme virkkeen lihottamista. Eli läksynä oppilaat olivat keksineet jälleen viisi L-kirjaimella alkavaa asiaa ja piirtäneet niistä kuvat. He keksivät jälleen jokaisesta kuvasta virkkeet, jotka kirjoitettiin, mutta tällä kertaa virkettä piti lihottaa lisäämällä kuvaileva adjektiivi tai paikka virkkeeseen. Aloittelevat lukijat kirjoittivat yksittäisiä sanoja ja sanatason lukijat (tai ainakin sellaisina koulun aloittaneet) kirjoittivat lyhyitä virkkeitä keksimistään l-sanoista.


Suomen kielen tunneilla oppilailla oli mahdollisuus treenata lukemista mörkö-pelin avulla. Mörkö-peli kortit löytyvät täältä. 



Kuvataiteen tunnilla taiteilimme lampaita. Lampaat toteutettiin sormen päällä valkoista maalia töpöttämällä. Päät ja jalat mustalla tussilla. Saksien käyttöä harjoittelimme leikatessamme kuvan alalaitaan nurmikkoa. Pitkien lähes alas asti yltävien kapeiden suikaileiden leikkaaminen heinikoksi ei ollut vielä ekaluokkalaisille helppoa. 


Matikassa käsittelimme L-viikolla lukuja 1-3 vane-tyyliin eikä lammas-matikkaa tällä viikolla ollut tarjolla. VaNe-tyyliin porkkanoiden jakamisen sijaan pohdittiin lukujen hajotelmia jakaen Buun ja Bään yhtä taskulamppua Buun ja Bään kesken. Luvun kaksi hajotelmissa pohdittiin Buun ja Bään kahden iltasatukirjan jakomahdollisuuksia ja luvun kolme kohdalla oli kolme pyykkipoikaa, joilla kylpytakit piti ripustaa. Sen enempää en liittänyt tarinaan tällä viikolla matikkaa. 

L-viikkoon liittyvät matskut löydät täältä kansiosta.

Ei kommentteja: