maanantai 2. syyskuuta 2013

Matematiikka - lukumääriä 0-10

Tänään harjoittelimme ekaluokkalaisten kanssa lukumääriä erilaisilla välineillä pistetyöskentelynä. Harjoitukset ovat VaNettajille tuttuja :)

Lukumääräpussit

Lukumääräpussit ovat kangaspusseja, joiden sisällä on 0-10 koristekiveä. Oppilaiden tehtävänä on laskea tuntoaistin avulla pussin sisällä olevien kivien määrä. Laskettuaan kivet pussista oppilas asettaa pussin päälle kivien lukumäärää vastaavan numeron ja etsii lukua esittävän pistekortin (ks. lukumäärä-käärmeet). Pusseja 11 kappaletta ja itse olen täyttänyt ne koristekivillä. Pussit voi täyttää myös esimerkiksi marmorikuulilla tai liimatapeilla (eli niillä tapeilla, joita käytetään apuna huonekalujen kokoamisessa). Pienet lukumäärät on helppo laskea, mutta pussi 7-10 ovat jo haastavampia.

Mutterirasiat

Mutterirasiat ovat tulitikkurasioita, joiden sisään oppilaat laittavat luvun osoittaman määrän muttereita.

Kirsi Puumalaisen mutterirasiat

Omissa pinkeissä mutterirasioissani ei ole päällä numeroita, joten kun mutterirasiat on täytetty voidaan ne sulkea ja sekoittaa. Sekoittamisen jälkeen oppilaat yrittävät rasioiden painoja vertailemalla ja rasioita helisyttämällä laittaa rasiat oikeaan järjestykseen 1-10.


Lukumäärä lautaset

Paperilautasille on kirjoitettu luvut 1-10. Oppilaat laittavat jokaiselle lautaselle luvun osoittaman määrän esineitä, tässä tapauksessa värillisiä muovikiekkoja "pastilleja". Lopuksi lautaset asetetaan numerojärjestykseen.


Lukumääräkäärmeet

Lukumääräkäärmeissä on sama idea kuin lukumääräpusseissa. Käärmeet ovat kuitenkin helpompia varsinkin oppilaille, joilla on vaikeuksia laskemisessa. Käärmeen sisällä olevat marmorikuulat eivät voi ohittaa toisiaan käärmeen nahassa, joten laskeminen on helpompaa.
Käärmeet merkitään numero- ja pistekorteilla.


Helminauhat

Montessori-ideoita kansiosta olen kopionut helminauhat matikan tunnille. Helminauhoissa on 1-10 helmeä. Oppilaiden tehtävänä on laskea helmet ja laittaa ne suuruusjärjestykseen sekä merkitä numerokortilla.


Lukumäärä muistipeli

Claes Ohlsonilta muutama vuosi sitten löytämäni muistipeli sopi myös hyvin aiheeseen. Eläinkuva ja eläintenlukumäärää vastaava numero ovat pari. Peliin kuului kaksi sarjaa pareja 1-10, eli saatoin laittaa luokkaan kaksi muistipelipistettä. Lukujen 6-10 hahmottaminen korteista on itsellenikin haastavaa ja joudun välillä laskemaan niitä kuvia koskettamalla, haastetta riittää siis hyvin myös oppilaille :)
2 kommenttia:

Mare kirjoitti...

Johan on matikkaa kerrakseen :)

Anonyymi kirjoitti...

Konkreettiset ja toistavat treenit! Erinomaista! Omin käyttööni heti, kun palaan täältä äippälomalta! Olet varsinainen ideakaivo!
T. Kielirikastava, erkka- & luokanope