torstai 19. joulukuuta 2013

Joulun odotusta 1. luokassa

Tänä vuonna en tuonut luokkaani lainkaan perinteistä joulukalenteria. Luokassamme on lukunurkkauksessa pieni pöytäkokoinen joulukuusi (oikea ja variseva, ehkäpä ensi vuonna muovinen). Joka päivä kuuseen ripustetaan uusi koriste. Koristeet on kaakaolla ja kanelilla maustettuja taikataikinapipareita, jotka on numeroitu.



Luokkamme ovessa on tonttu tarkkailulistansa kanssa. Tarkkailulistaan ilmestyy joka päivä kehuja jostakusta oppilaasta. Esim. hyvästä käytöksestä, toisen avustamisesta jne.


Pikkumetsästä tuttu Alaska (käsinukke) kyläilee joulukuun ajan oppilaiden luona. Alaska tutkailee perheiden jouluvalmisteluja ja kirjoittaa havaintojaan päiväkirjaansa. Ekaluokkalaisten ei vielä tarvitse itse kirjoittaa, vaan he satuilevat ja äidit kirjoittavat. Osa innostuu ottamaan valokuvia Alaskasta, joita liimataan kilpaa päiväkirjan sivuille. Alaskan päiväkirjan myötä tulee käsitellyksi moni joulun perinteisiin liittyvä teema: joulukortit, joululaulut, koristeet, kuusi jne.



Joulukuusen lisäksi lukunurkkauksessamme on adventtikynttelikkö, johon sytytetään kynttilät joka aamu laulun kera. Laulun jälkeen luemme päivittäin luvun Marian pienestä aasista. 



Tämä aamun rauhoittumishetki muodostuu oppilaille usein hyvinkin tärkeäksi. Kun eräänä päivänä meiltä jäi aamunavaus väliin, vaativat oppilaat, että seuraavana päivänä on luettava kirjaa kahdesti. 


Pöydälle on tarinan edetessä myös muodostunut seimiasetelma.






Saatuamme kirjan loppuun oppilaat askartelivat Pinterestistä löytämäni mallin mukaiset seimiasetelmat.



















Ei kommentteja: