Tänään sain kahden päivän uurastuksen päätökseen ja luokkahuoneen sisustus on kirjainmalleja vaille valmis. Nättiä tuli, vaikka alussa hirvitti. Sata vuotiaassa seminaarikoulussamme kun on kaikki vanhaa. Luokan kaappien avaimet olivat hukassa ja huoltomies mursi ne auki sorkkaraudalla. Kaapeista löytyikin vanhoja kansakoulun ainekirjoituskortteja aiheesta valistus... Myös luokan seinällä oleva korkkitaulu näytti aikansa eläneeltä.
|
Ei nää olleetkaan vanhoja, vaan uusia ;-) |
Vähitellen luokka alkoi kuitenkin näyttää siltä, miltä halusinkin. Myönnetään, että sisustaminen lähti vähän lapasesta, jos verrataan suomalaisiin keskivertoluokkiin. Syyttää voin vain liian pitkää kesälomaa ja jenkki-&brittiopettajien blogeja, joista olen löytänyt mitä ihanampia luokkahuoneita.
Lukunurkkauksessa on teemana Reading garden ja sama puutarha-teema jatkuu muuallakin luokassa omenoiden kanssa. Tämä on ehdottomasti suosikkipaikkani luokassa. Lukunurkkauksessa tapahtuu ekaluokalla valtaosa ns. opettajajohtoisesta toiminnasta, jossa oppilaiden pitää istua hiljaa ja kuunnella opettajaa. Lukunurkkauksessa on jokaiselle oppilaalle tyyyny, jolla istua. Nyt tyynyt ovat vielä monen kirjavia, mutta ensimmäisellä viikolla on tarkoitus painaa kangasväreillä jokaiselle oppilaalle oma päällinen tyynyyn.
Lukunurkkauksen takaseinällä on puu, johon oppilaat ensimmäisenä koulupäivänä tekevät lehdet. Puu elää vuoden aikojen mukaan, vaihtaa juhla-asuun ruskan tullen ja pudottaa lehtensä talveksi. Puun vieressä on satakalojen lammikko. Lammikkoon laitetaan jokaisena koulupäivänä yksi uusi kala ja sen avulla seurataan koulussa oltujen päivien määrää.
Lukunurkkauksesta löytyy myös kalenteriseinämme. Sekä nukketeatteria varten pöytä, jolle saa nostettua Hukka-Uunon kaupan ja muuntajan tarvittaessa.
Lukunurkkauksen pöydältä löytyy myös kipollinen omenoita ja päärynoitä. Vihreä kippo on open ja punainen oppilaiden. Hyvästä käyttäytymisestä tai muusta esimerkillisestä toiminnasta oppilaat tienaavat omenoita. Kun oppilaiden kipossa on 20 hedelmää, lähdetään retkelle! Opetussuunnitelmaan sopivia retkikohteita voisivat olla esim. metsä, kirjasto, jäähalli, paloasema... Kohteita kyllä keksii ja uskoisin retken motivoivan oppilaita. Retkellä on aina kivaa, kun on eväät mukana.
Kamalakorkkitaulu sain peitokseen äidiltä perimäni verhot, jotka ovat olleet lakanoina ja nyt sitten niittasin ne korkkitauluun. Matonkuteesta tehdyillä pyykkinaruilla on oppilaiden nimillä varustetut pyykkipojat ja sinne ripustetaan viikon mestariteokset näkösälle. Mallia antaa open Aarne Alligaattori.
Korkkitaulun alla on auki murretut kaapit. Kaapeissa on oppilaiden omat laatikot, joissa ne voivat säilyttää kirjojaan.
Laatikoiden varustukseen kuuluu myös kuvispussi, jossa on liidut, puuvärit, liima ja viivotin. Numeroitujen pussien avulla ope tietää kenen tavarat lojuvat lattialla...
Open pöytä sijaitsee luokan etukulmassa. Ja ikkunalaudalla odottavat Ansa ja Ossi lukuvuoden alkua.
Luokan kirjastokaapista löytyy luettavaa joutohetkiin.
Sääntöseinälle on kirjattu luokkamme säännöt, joita on kaksi ja ne pitävät laajasti tulkittuina sisällään lähes kaiken.
1. Ole kiltti
2. Ahkeroi
Mietin pitkään sopivia käännöksia "Be nice" ja "Work hard" säännöille ja päädyin näihin. Sääntöjä tarkentavat ympärille asetetut ohjeet. Ensimmäisenä koulupäivänä poistan lisäohjeistukset seinältä ja käsittelemme ne yhdessä oppilaiden kanssa ja he saavat pohtia kumpaan kategoriaan ohjeet kuuluvat: kilttinä olemiseen vai ahkeroimiseen.
Luokassani on kaksi taulua ja päätin omistaa toisen taulun vain ja ainoastaan matematiikalle. Matikkataululla on tässä vaiheessa vain omena lukujono (kopioitavaa materiaalia Heureka-opuksesta).
Matikkataulun vieressä roikkuu taulu, johon ripustan kaikki nimettömät monisteet. Olisin kovasti halunnut kirjoittaa tauluun nimettömät, mutta valitettavasti tein taulun ensin ja sitten vasta sovitin kirjaimia yläreunaan... Tuskinpa oppilaista kukaan olisi tiennyt nimettömien merkitystä, mutta olisi ollut hupaisaa seurata kertooko sen joku heille joskus ;-)
Luokan etutaululta löytyy myös lukujärjestys. Päädyin tänä vuonna tekemään vain päiväkohtaisen lukujärjestyksen näkösälle. Sen verran ekaluokan vilperit tuppaavat aina saamaan aikaan muutoksia, että esillä olevaa viikon lukujärjestystä saa moneen otteeseen muokata.
Äänenvoimakkuuden säätelyynkin löytyy taulu. Pyrin opastamaan oppilaat tämän avulla käyttämään oikeaa äänenvoimakkuutta. Taulun alla on irtokirjaimin kirjoitettu M-E-L-U. Aina kun joudun tunnin aikana huomauttamaan liian kovasta melusta, otan yhden kirjaimen pois. Jos tunnin aikana kaikki neljä kirjainta on otettu pois, istuvat kaikki oppilaat välitunnin alussa viisi minuuttia hiljaa. Tavoite on joukkorangaistuksen avulla saada oppilaiden meluaminen kitkettyä heti alkuunsa.
Oppilaiden tuolien selkämyksiä varten ompelin kesällä aikani kulutuksi tuolitaskut, joissa voi säilyttää esimerkiksi oppikirjoja tunnin aikana, jos pöydällä on levällään esimerkiksi matikassa käyttämämme värisauvat.
Tässä vielä muutama yleiskuva luokasta.
Olen kokonaisuuteen erittäin tyytyväinen. Täällä on kiva työskennellä! :)