lauantai 28. tammikuuta 2012

Matematiikka - luvut 0-20

Lauantai illan tuotteena syntyi lukukortit 0-20. Numerot kortteihin on leikattu hiekkapaperista ja oppilaiden on tarkoitus silmät sidottuina tunnustella kortteja ja tunnistaa luku parin antamasta kortista.


Mahdollista jatkojalostusta varten tein myös plus-, miinus-, suurempi/pienempi kuin- ja yhtä suuri kuin-merkit. Ajatuksena olisi, että pari muodostaisi "sokealle" oppilaalle yhteen- ja vähennyslaskuja korteilla ja ne pitäisi ratkaista ilman visuaalista apua.. Saattaa olla joillekin liian vaikea, mutta toisaalta luokallani on hyvin nokkelia oppilaitakin..

perjantai 27. tammikuuta 2012

Pavunvarsi matematiikkaa

Pavunvarsi-peli on helppo ja yksinkertainen peli, josta saa useita versioita. Oppilaat heittävät vuorotellen kahta noppaa. Oppilas peittää sini-punakiekolla omasta pavunvarrestaan noppien silmälukujen summaa vastaavan luvun. Voittaja on se jonka pavunvarren luvut on aikaisemmin peittyneet kiekkojen alle.


Peliä voidaan pelata myös vähennyslasku-pelinä, jolloin isommasta nopan silmäluvusta vähennetään pienempi. Vaikeuttahan tulee lisää noppien lukumäärää lisäämällä.

__________________________________
Pavunvarsi-peli on kopioita Heureka-materiaaleista, sini-punakiekot ovat Tuhattaituri-kirjan materiaali kuoresta.

Matematiikka numero-lukumäärä

Harjoittelimme numeron ja lukumäärän yhteyttä. Pöydälle oli merkitty post it-lapuilla satunnaiset numerot ja oppilaiden tehtävänä oli apuvälineiden avulla kuvata mahdollisimman monella tavalla numeroa vastaavaa lukumäärää.


Toisille oppilaille tehtävä oli todella vaikea, toisille helppo. Tehtävää sai kuitenkin vaikeutettua nokkelimmillekin oppilaille antamalla erilaisia sääntöjä, kuten käytä kolmea pistekorttia tai kolmenlaisia rahoja luvun rakentamiseen.


Materiaalina oppilailla oli pistekortit, rahoja (1e, 2e, 5e ja 10e), sormikortit sekä pikalukukortteja, joissa esineitä 1-10 kappaletta.

torstai 26. tammikuuta 2012

Toiminnallista matematiikkaa - lukumäärät

Kuinka monta?
Pilttipurkeissa on kussakin eri määrät erilaisia papuja, makarooneja ja simpukoita. Oppilaan tarkoituksena on ensin arvioida papujen lukumäärä avaamatta purkkia (hypoteesi). Sen jälkeen oppilas avaa purkin ja kumoaa pavut tarjottimelle ja laskee ne. Vastauksen oppilas merkitsee annetulle vastauspaperille oikean tunnistekuvan kohdalle. Purkeissa ja monisteessa on tunnistekuvat, joiden avulla oppilas osaa merkitä vastauksen oikealle paikalle.


Jatkokehittelyä: oppilas merkitsee lukumäärät kunkin purnukan viereen pistekorteilla tai sormikorteilla.

_______________________________________________

Tunnistekuvat on tulostettu Varganemenyi-yhdistyksen nettimateriaaleista.
www. varganemenyi.fi

Toiminnallista matematiikkaa


Viikonloppuna osallistuin "Toiminnallista matematiikkaa alkuopetukseen"-kurssille, mikä ainakin sai opettajasta toiminnallisen, kun piti ruveta seuraavaksi askartelemaan materiaaleja.
Matikan materiaaleja