sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Hukka-Uunon koti

Etelän lomailu jatkui: pikkusisko häärää sisäministeriössä ja äiti lähti leirille, joten jäin viettämään päiväni yksin koirien kanssa. Niistäkään ei tosin ollut +30 helteellä paljon seuraa, joten päätin sitten aloittaa uutta projektia, joka eteni melkoista vauhtia. Kolmessa päivässä sain talon tässä esiteltävään malliin, eli askartelin kolme päivää aika intensiivisesti :)


Muuntajan valmistuttua päätin rakentaa Hukka-Uunon talon, vanhan kaupan. Talossa toimii myös Pikkumetsän eläinten kirjasto, joten kirjoja ja hyllyjä pitää taloon tehdä..


Seinät muotoutuivat helposti, tällä kertaa käytin myös viivotinta ;-)

Päätin tehdä taloon myös kivijalan, joten ei kun leikkaamaan munakennoja. Maalasin kivet akryyliväreillä hopeanharmaiksi.


Hukka-Uunon talon laudoitus syntyi Bilteman sytykkeistä.


Ovenkin taloon tein, tosin se ei tule olemaan käytössä.


Pyöreän päätyikkunan tiilet tulivat myöskin munakennosta, jotka tällä kertaa maalattiin valkoiseksi.



Tähän asti talon rakentaminen sujui helposti, mutta masardikaton toteuttaminen oli pulmallisempaa kuin etukäteen ajattelin. Muuntajan katto oli suorakulmassa ja kiinnitin katon puoliskot toisiinsa kulmaraudoilla. Bauhausin kulmarautoja ei kuitenkaan niin vain väännelty sopivaan kulmaan. Onneksi avuksi löytyi jotakin kalustenauhaa (metallista nauhaa, jossa on reikiä ja jota voi väännellä).


Ja niin saatiin vietettyä Hukka-Uunon talon harjakaiset.




Katto sai päälleen lakan ja listat reunoihin siistimään ulkoasua.


Pihaa lukuun ottamatta talo on ulkopuolelta aikalailla valmis. Ja olen oikein tyytyväinen aikaan saannokseeni, tämä rakennelma kun siis syntyi ihan ilman pro-nukkekotirakentaja-äidin apua.


Sisältä talo vielä vaatiin laittoa. Seinät on maalattu vaaleanvihreiksi ja katto valkoiseksi. Lattioilla on uutuuttaan hohtavat lankut. Seinällä on kiinteänä kirjahylly, jonka liitoksista innostuneena rakensin samoista Bilteman sytöistä kuin laudoituksen. Hukka-Uunon talon vintille tuli pieni tasanne, jonne ajattelin asuttaa liito-orava Niilon, vaikka en kyllä muista missä Niilo oikeasti asustaa. Aapisen kuvassa Niilon huoneessa kuitenkin on samanlainen ikkuna kuin Uunon talossa ja keltaiset tapetit, sellaiset kuin Niilon tasanteella nytkin. Haaveilen jonkinlaisesta kaiteesta ja tikapuista tasanteelle...



tiistai 25. kesäkuuta 2013

Muuntaja

Innostuin viime talvena nukketeatterista ja äidin kanssa suunnittelimme Pikkumetsän eläinten asumuksen, muuntajan, rakentamista. Rakentaminen aloitettiin sahaamalla seinät.


Mun apumiehet raksalla eivät olleet kyllä ihan vakuuttuneita mun sauhauksista.



Seinät sahattiin koneella ja ikkunat käsin lehtisahalla vanerista.


Muuntajan alaosa on muurattu tiilestä. Pienoismalliversiossa tiilet leikattiin kanamunakennosta ja värjättiin akryyliväreillä.


Yläosan laudoitus syntyi vanhasta bambu-tabletista, josta sai sopivia rimoja.


Ja lopuksi maalikerros päälle.


Tiilet liimattiin alaosaan kiinni. Tässä vaiheessa näyttivät kyllä vielä mielestäni metvursti-siivuilta.





Tiiilien kuivuttua muurattiin seinä, eli tilkittiin välit pikasilotteella.




Lopuksi muuraus sai vielä pienen värikerroksen päälleen, jotta eivät näytä liian uudelta.


Nuket muuntajaan valmistuivat aapisen välissä olevista, oppilaille tarkoitetuista pöytäteatterinukeista. Suurensin kuvat ja sahasin jokaiselle taustalle vanerin. Kuvat liimattiin pohjamaalatuille vanereille ja lakattiin. Lopuksi nuket saavat vielä rimat jalkoihinsa, jotta pysyvät itsekseen pystyssä. Liikuttelu tulee tapahtumaan puisilla pyykkipojilla. Jotta nuket voi halutessaan asetella muuntajaan oleskelemaan silloin kun ei leikitä tai esitetä.


Muuntajan katto on paanukatto. Paanut leikattiin ensin kananmunakennosta ja värjättiin akryyliväreillä. Lopuksi kattopaanut liimattiin yksi kerrallaan paikalleen. Ensimmäiset tuhatkunta paanua eivät riittäneet ja jouduinkin leikkaamaan toisenkin satsin. Katon puoliskot olivat aluksi eri väriset, mutta saivat sävytyksen jälkikäteen.



Sisätiloista alakertaan tuli lyhyille seinille tapetit ja pitkälle seinälle keltainen maali. Yläkerta maalattiin kokonaan vaalean siniseksi.



Yläkertaan muuttaa aapisen alussa Alaska. Tässä vaiheessa jätän yläkerran lähes kokonaan sisustamatta ja sisustan sen kokonaisuudessaan vasta kun oppilaiden kanssa olemme tutustuneet kertomukseen muuntajan yläkerran kunnostuksesta. Kiinteää sisustusta yläkerrassa on kattolamppu ja naulakko.


Alakerrassa asustavat Ossi ja Ansa. Kalustusta alakertaan sain äidin Lidlistä hankkimista puisista nukkekodin huonekaluista, jotka olivat liian jykevää tekoa Eeverttilään.
Puunväriset kalusteet saivat pintaansa maalia aapisesta löytyneen värityksen mukaisesti.


Muuntajan pihamaa sai myös muotoa pikasilotteella. Maalasin pihan vihreällä maalilla ja ripottelin "sammalta" maalin päälle. Lopuksi liimasin hiekkapolun pihalle.


Lisäksi pihalle tuli ruusupensas.


Nyt alkaa talo olla aikalailla valmis. Sisustukseen voisi vielä muutaman taulun tehdä ja voihan sinne toki kaikkea muutakin keksiä, mutta aikalailla käyttövalmis muuntaja on.

                 


Pihamaalle rakensin myös penkin, jolla rakentamani otukset eivät kyllä voi istua.. :)


Koko talo sisältä

Yläkerta ja Alaskan huone




Alakerran kaapin käpy ja porkkana haalistuivat ikävästi saatuaan lakan päälle, niitä ehkä vielä tuunailen. Muuten olen alakerran sisustukseen tyytyväinen.. tauluja jos sais muutaman seinälle... 

Olipas vain kivaa rakentaa.. Rupesin jo suunnittelemaan josko vielä alottelisin etelänloman aikana Hukka-Uunon talon rakentamista :)



Äiti on myös bloggaillu Eevertin sivulle muuntajan rakentelua



sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Varga-Nemenyi 1lk. menetelmäkurssi päivä 4-5

Yhteis- ja vähennyslaskussa on kolme erilaista tapausta, joissa niitä voidaan käyttää. Jotta lapsi osaa soveltaa yhteen- ja vähennyslaskua oikeissa yhteyksissä pitää kaikkia kolmea erilaista tapaa harjoitella. 

Helpoin yhteen- ja vähennyslaskun muoto on muutos, jotain tulee lisää tai lähtee pois. Harjoittelu aloitetaan, kuten aina, abstraktion tien alusta konkreettisilla tehtävillä. Luokan edessä on joukko lapsia, lapsia tulee lisää tai lapsia lähtee pois. Samaa voidaan jatkaa eläimillä ja lopulta piirtämällä. Varga-Nemenyi-menetelmässä käytetään paljon hyväksi muutosnuolia, kuten alla olevassa kuvassa. Muutosnuolien  avulla estetään yhtäsuuruus-merkin väärinkäyttö, joka on aika tyypillinen virhe.


Muutos-laskuja voidaan harjoitella myös kuvien avulla. VaNe-oppilaan kirjan takaa löytyy nappisivu, erilaisia kuvia nappiryhmistä. Jokaisella oppilaalla on myös omat 20 nappiaan matikkalaatikossa pussissa. Opettajan ohjeiden mukaan lapset lisäävät kuvaan nappeja oikean määrän.


Yhteismäärän ja osayhteismäärän kirjoittaminen matematiikan kielelle on jo haastavampaa, näissä laskuissa mikään ei mene pois tai tule lisäksi kuten muutos-laskuissa. Osayhteismäärää itselleni havainnollisisti parhaiten kehollinen kahdella twist-nauhalla tehty harjoitus. Valittiin joukko, joka meni twist-nauhan sisään. Sen jälkeen valittiin jonkin ominaisuuden perusteella twist-nauhan sisällä olijoista vielä pienempi joukko, jotka menivät toisen twist-nauhan sisään. Isommasta joukosta pienempi ryhmä on osayhteismäärä ja se voidaan ratkaista vähennyslaskun avulla.


Yhteismäärä on melko helppo tehtävä: isossa kipossa on viisi pientä kolmiota ja pienessä kipossa kaksi kuinka monta kolmioita on yhteensä.


Mutta jos tehtävän ohje kuuluukin laita kaikki pienet kolmiot isoon mukiin ja vihreät kolmiot pieneen, pitää mukit asettaa sisäkkäin ja taas on kyse osayhteismäärästä. Kuinka monta kaikista pienistä kolmioista on vihreitä?


Usein eniten vaikeuksia aiheuttavat vertailutehtävät. Vertailutehtävien keholliset harjoitukset onnistuvat tutulla portinvartijaleikillä, jossa muodostuu kaksi ryhmää. Vertaillaan kummassa ryhmässä on enemmän jäseniä. Vastaus voidaan tarkistaa asettamalla molemmat ryhmät vieretysten jonoon ja katsoa kumpi jono on pidempi (parittamalla). 
Samassa portinvartija leikissa voidaan toisen ryhmän jäsenille antaa punaiset lego-palikat käteen ja toiselle ryhmälle siniset. Oppilaat rakentavat palikoistaan tornin ja vertaillaan kumman ryhmän torni on korkeampi. 
Jos olis yhtä monta, mutta kun ei ole, niin täytyy vertailla:

  • Kuinka monta molempia on?
  • Mitä jos olis yhtä monta?
  • Miten teet kolmesta kaksi, tai kahdesta kolme?
Kuvallinen vaihe on vuorossa viimeisenä ja se on haastava. Kuinka paljon enemmän on luumuja kuin appelssiineja lautalle? Kuinka paljon vähemmän on omenoita kuin päärynöitä?
Helpointa on lasten kanssa asettaa kuvat parijonoon, kuten banaanit kuvassa. Vertaillaan kuinka monta enemmän vasemmalla pitäisi olla banaaneja, jotta niitä olisi yhtä paljon kuin oikealla tai päin vastoin kuinka paljon vähemmän oikealla pitäisi olla, jotta olisi yhtä paljon kuin vasemalla.



Kauppakori-tehtävä

Opettaja tuo luokkaan kauppakorin täynnä tavaroita. Ostokset puretaan yhdessä pöydälle ja nimetään. Leikitään luokittelua ja opettaja tai joku oppilaista saa lajitella ostokset valitsemansa perusteen mukaan kahteen ryhmään, muiden tehtävänä on päätellä mikä on lajitteluperiaate.



Tehtävä voidaan johdatella vaikkapa geometrian aiheisiin, jos opettaja viimeiseksi lajittelee ostokset muodon mukaan. Toki ne voi lajitella nestemäisiin ja kuiviin, makeisiin ja sulaisiin jne.


Geometria

Yleensä oppikirjoissa esitellään pääasiassa poikkeustapauksia: neliöitä, kuutioita, tasakylkisiä kolmioita jne. Geometristen tasokuvioiden tutkimista voidaan lähteä käsittelemään myös toisella tavalla. Jokainen lapsi saa monistuspaperin, joka rytistetään tolloksi.


Sen jälkeen paperi avataan ja oppilaiden tehtävänä on lähteä etsimään paperista aluksi kolmioita, jotka väritetään punaisella.Sen jälkeen neliökulmioita, jotka väritetään jollakin toisella värillä ja lopuksi monikulmioita. Näin ei keskitytä vain poikkeustapauksiin, koska paperissa tuskin on montaa neliötä tms.


Toinen harjoitus samasta aiheesta etenee siten, että lapset saavat jokainen paperinkeräyslaatikosta jonkin epämääräisen muotoisen paperinpalan.


Tehtävänä on taitella paperista neliö tai kolmio, kumpaa sitten käsitelläänkään.


Kuvion muoto voidaan todistaa asettamalla taiteltu kuvio vihkoon, värittämällä reunojen yli.


Kun tasokuvio poistetaan, voidaan vielä ympyröidä kulmat, todeta että niitä on neljä, joten kuvio on neliökulmio.


Ja tietenkin perinteinen pilleistä tasokuvioiden askartelu toimii aina.



Maanvaltaus-peli

Hauska, geolaudoilla pelattava peli on maanvaltaus. Pelaajilla on käytössään eriväriste kuminauhat ja sitä mukaa kun he noppaa heittävät saavat pelaajat vallata pelilaudalta itselleen maata nopan osoittaman määrän ruutuja. Kaverin valtaamaa maata saa vallata itselleen. Peliajan päättyessä lasketaan vallatut ruudut, jos aluella on molempien kuminauhoja päällimmäinen on vallassa.


Nuolenpää-piirrustus

Hauskoja keskittymistä vaativia tehtäviä ovat myös nuolipiirrustukset. Oppilas piirtää nuolirivin mukaisesti ruutuja ylös/alas ja vasemmalle ja oikealle. Samalla tulee harjoiteltua suhdekäsitteitä. Harjoitus on helpoin, jos joku sanelee nuoliriviä! Nuolirivin ohjeet voi kokeilla piirtää myös alusta loppuun, silloin tulee kuvio väärinpäin. Nämä harjoitukset sopivat hyvin myös esim. kummitoimintaan, kummi lukee komentosarjaa pikkuoppilaalle -> molemmille haastavaa.



Myöhemmin oppilaat voivat myös itse keksiä komentosarjoja toisilleen.


Hahmottamisen-harjoituksia

Oppilaat istuvat ryhmissä ja luokan keskelle tuodaan esim. multilinkeistä rakennettu rakennelma. Yksi kustakin ryhmästä valitaan rakentajaksi. Muiden tehtävä on ohjata rakentajaa kokoamaan samanlainen rakennelma kuin luokan keskellä on. Omilta paikoiltaan ei saa liikkua, mutta naapuriryhmältä voi kysyä apua, mitä rakennelman takapuolella on.


Ilman näköaistia rakentaminen on myös mielenkiintoista. Salaisuuspussissa oli kuvissa näyvä teipattua rakennelma. Tunnustelemalla sain tutkia rakennelmaa ja sen jälkeen tehtävänä oli rakentaa pöydällä olevista värisauvoista samanlainen. 


Muoto löytyi, mutta mittakaava heitti...


Haastava harjoitus oli myös rakentaa esin valkoisista kuutioista rakennelma ja sen jälkeen samanlainen rakennelma muun värisistä sauvoista samassa mittasuhteessa.