Kollegani kanssa suunnittelimme jo ennen joulua järjestävämme helmikuussa eskareiden ja ekaluokkalaisten olympialaiset. Pidettyämme liikuntatiimin (minä + kollegani + rehtori) olikin olympilaisten osallistuja määrä triplaantunut ja koko koulu kisaili olympialaistunnelmissa. Koska halusimme liikunnan lisäksi olympilaispäivästä yleissivistävän, muotoutui kokonaisuus seuraavanlaiseksi:
Kaikki oppilaat jaettu 12 joukkueeseen. Pääperiaatteena joukkuejaoissa oli, että joka joukkueessa on jäsen jokaiselta luokalta. Joukkueitten koko oli n. 12 oppilasta. Opettajat ottivat kukin oman joukkueensa mukaan aamulla koulun pihalta ja joukkue siirtyi luokkatilaan valmistautumaan päivän kisailuihin.
Jokaisella joukkueella oli kaksi vaihtoehtoa, joista joukkueen edustama maa valittiin. Ensimmäisen tunnin aikana joukkue tutustui valitsemaansa edustusmaahan. Apuna käytimme Eurooppatiedotuksen lapsille julkaisemaa materiaalia, lisäksi opettajat olivat perehtyneet etukäteen maiden olympiamenestykseen sekä halutessaan kertoilivat muuta maahan liittyvää oppilaita kiinnostavaa tietoutta.
Ohjaamani joukkue edusti Ruotsia, joka olikin kaikille tuttu maa. Hetken aikaa Ruotsista keskusteltuamme oppilaat alkoivat valmistaa joukkueelleen olympialaisten avajaisia varten lippuja ja joukkueen jäsenille käsinauhoja. Liput syntyivät kertakäyttölakanasta ja harjanvarsista, käsinauhat olivat myös kertakäyttölakanasta leikattuja suikaleita. Käsinauhoihin jokainen kirjoitti oman nimensä sekä piirsi maan lipun, jotta oman joukkueen hukanneet olisi helppo kisoissa ohjata oikean joukkueen luokse. Lisäksi käsinauhaa sai koristella haluamallaan tavalla. Öljypastelliliidut osoittautuivat parhaiksi välineiksi väritykseen, normaalit vahaliidut toimivat myös, mutta öljypastelleilla jälki on kirkkaampi.
Käsinauhaan löytyi kivasta Ruotsin lipun lisäksi Peppi Pitkätossu, Björn Borgin tennismaila ja pallo sekä jääkiekkomaila kiekkoineen. |
Ruotsin edustusjoukkueen käsinauhoja. |
Koulun pihalle olimme tehneet suihkepulloja ja laimennettua pulloväriä käyttäen rinteeseen olympiarenkaat avajaisia varten. Kuvasta ne kyllä erottuvat nyt todella heikosti.
Olympialaisten avajaisiin kokoonnuttiin koulun pihalle. Joukkueiden marssiessa stadionille lippujensa kanssa kollegani toimi kommentaattorina esitellen jokaisen stadionille saapuvan joukkueen sekä jakaen urheilutietoutta liittyen kyseiseen maahan.
Ruotsin joukkue saapuu stadioinille hurraahuutojen säestyksellä. |
Avajaisjuhlallisuuksiin kuului joukkueiden esittelyn jälkeen tietenkin olympiavala, joka toistettiin avajaisten juontajan perässä:
Vannon
kautta kiven ja kannon,
että näissä olympiakilpailuissa
pelaan reilua peliä.
Kunnioitan sääntöjä,
joukkuetovereitani,
kanssakilpailijoita
ja koulun henkilökuntaa.
Jos
sanani syön,
niin mörökölli minut vieköön.
Olympiavalan jälkeen avajaisten juontaja kertoi lyhyesti olympiatulesta, joka olympiahymnin säestyksellä sytytettiin kilpailujemme ajaksi palamaan olympiarenkaiden viereen rinteeseen. (Olympiatulen virkaa toimitti ulkoroihu.)
Avajaisseremonian jälkeen siirryimme ruokailemaan ennen varsinaisten kilpailujen alkamista. Lajeja oli yhteensä 6 ja kaksi joukkuetta kilpaili toisiaan vastaan saman aikaisesti. Lajikilpailu kesti n. 12min ja jokaisella kilpailupaikalla oli samaan aikaan n. 24 lasta.
1. Liukuriravit
Jo muinaisessa Kreikassa antiikin olympialaisissa yhtenä lajina olivat kilpa-ajot. Siispä olympialaisten historiaa kunnioittaen meidänkin kilpailuissamme otettiin kilpa-ajoissa mittaa toisista. Johtuen lumisista olosuhteista liikuimme liukurilla.
Vauhdikkaassa ja vaarallisia tilanteitakin joskus tarjoavassa lajissa tarvitaan luonnollisesti tiettyjä suojavarusteita: ohjastajan oli puettava päähänsä kypärä ja suojalasit ennen radalle lähtöä.
Viestin omaisesti jokainen joukkue kiersi radan 10 kertaa, siten että jokainen pääsi mukaan. Eskareiden ei tarvinnut toimia hevosina elleivät välttämättä halunneet. Liukuriravit sopi lajiksi kaikille eskareista 6. luokkalaisiin, kaikilla oli kivaa! Myös opettajilla ;-)
2. Curling
Curlingia pelattiin tasaisella tamppaantuneella piha-alueella. Pelialue merkittiin lumeen spraymaalilla ja kivinä toimivat jäädytetyt mehukatti-kanisterit.
Tyylejä oli monenlaisia, osa pelasi istualtaan :) |
3. Tarkkuusheitto
Tarkkuusheitossa joukkueen tehtävänä oli heittää hernepusseja olympiarenkaiden läpi.
4. Liukurikeilaus
Tämä rehtorimme kehittelemä laji oli jo ideana aivan huikea ja näytti myös käytännössä olevan mahtava laji!
Joukkueet laskivat liukureilla rinnettä alas. Rinteen alaosaan oli asetettu kartioita, joita oli tarkoitus mahdollisimman monta kaataa yhdella laskulla.
Tässäkin lajissa tyylejä oli monenlaisia kuten alla olevasta kuvastakin näkee. Laskunopeuden ja pituuden lisäksi tarvittiin myös liikkuvuutta ;-)
5. Jääpallo
Jäällä oppilaat pujottelivat mailojen ja pallojen kanssa merkityn radan ja tekivät maalin. Kilpailu toimi viestinä.
6. Ampumajuoksu
Ampumajuoksussa oppilaat kuljettivat jalalla potkien palloa, yrittivät tehdä maalin. Harhapotkuista joutui tietenkin sakkokierrokselle.
Kisojen päätyttyä oli taas aika noutaa oman joukkueen lippu ja siirtyä Olympialaisten päätösseremonioihin.
Kilpailu eri maiden välillä oli kovaa, vaikka me opettajat emme pisteitä tai voittajia juuri korostaneet. Olympialaisten päätösseremonioissa totesimme kuitenkin vaikka muiden maiden joukkueiden taso tänään oli huikea: suomalainen voittaa aina!
Ja lauloimme koko koulun voimin Maamme-laulun suomalaisten voiton kunniaksi.
Maamme-laulun hiljennyttyä sammui olympiatuli ja oppilaat lähtivät kohti kotia. Tosin ekaluokkalaiset jäivät vielä mitaliseremonioihin. Oppilaiden itsetekemät kultamitalit oli jokainen ekaluokkalainen tänään ansainnut niin esimerkillisesti oppilaat joukkueissaan toimivat! Hienoa!
We are the champions! |
Käytännön järjestelyt:
- Liput ja käsinauhat oli leikattu valmiiksi.
- Jokainen opettaja tutustui joukkueelleen vaihtoehdoiksi tarjoamiin maihin etukäteen ja niiden olympiamenestykseen.
- Oppilaiden koulupäivä oli klo 9-13. Päivän kulku: klo 9-10 joukkueiden järjestäytyminen, lippujen ja käsinauhojen valmistaminen. Klo 10-10.30 Olympialaisten avajaisseremoniat. Klo 10.30-11.15 ruokailu ja välitunti. Klo 11.15-12.30 kisailut. Klo 12.30 Olympialaisten lopetusseremoniat ja mitalien jako.
- Jokaisella lajipisteellä oli kaksi aikuista. Joukkueet kiersivät lajipisteet numeroidussa järjestyksessä, ilman mukana seuraavaa aikuista.
- Jokainen lajipiste vei aikaa n. 12min.
Arvioita kokonaisuudesta
Kokonaisuutena kisailut toimivat hienosti. Aikataulutus pelasi hyvin ja kaikki osiot saatiin suoritettua aikataulun mukaisesti. Kaikilla tuntui olevan hauskaa ja tiukkaotsaiselta kilpailulta vältyttiin, kun lajitkin olivat hassuttelulajeja. Tosin lämmin tuli juostessa, hengästyäkin taisi moni ja kaikilla oli kotiin lähtiessä punaiset posket ja iloinen ilme. Siispä erinomaisesti sujui tämäkin päivä yhdessä 140 lapsen kanssa kisaillen! Suurkiitos kaikille mukana olleille kollegoille! :)
1 kommentti:
Mahtavalta kuulostaa! Teillä oli varmaan hauskaa! Hyvin organisoitu ja suunniteltu päivä. Ja tuo lumi kadehdituttaa... terv. Minna Kulmala Orimattilasta
Lähetä kommentti