maanantai 4. helmikuuta 2013

Avaruus-teema

Omaksi yllätyksekseni innostuin suunnittelemaan avaruus-jaksosta kaikki oppiaineet läpäisevän teemaopetusjakson. Avaruusteema on osoittautunut myös oppilaiden parissa erittäin mukaansa tempaavaksi, joten siihen kannatti satsata. Vaikka luulenpa, että mikä tahansa teema tempaa oppilaat mukaansa, jos vain opettaja on asiasta kiinnostunut ja tarjoilee opittavan aineksen oppilaiden ikäkauteen sopivasti, kuten sanaluokka-jakso tammikuun alussa osoitti.

Avaruus-teeman aloitus ja motivointi

- Aloitimme avaruus-teeman kuuntelemalla Smurffien "Avaruuden sankari" laulun.
- Teeman aiheen selvittyä oppilaille laulun myötä pohdimme yhdessä mikä se avaruus oikein on. Oppilaiden ajatukset koottiin isolle paperille mind mapiksi, joka ripustettiin luokan seinälle muistuttamaan siitä, mitä jakson alussa tiesimme avaruudesta.
- Avaruus-jakson kirjaksi valitsin Mauri Kunnaksen Kaikkien aikojen avaruuskirjan, jota luemme jakson ajan vähän kerrallaan eteenpäin. Vaihtoehtoisesti myös Tatulta ja Patulta löytyy avaruusaiheinen kirja, jos Mauri Kunnas ei nappaa. Tutustuimme Kaikkien aikojen avaruuskirjaan, jonka alussa Koiraporin koulun oppilaat lähtevät luokkaretkelle avaruuteen ja samalla alkoi meidän oma "avaruusmatkamme".
- Tunnin lopuksi kuuntelimme uudelleen "Avaruuden sankarin" ja tanssimme laulun tahtiin. (Tähtien tuiketta, tähti-hyppyjä, kuussa pomppimissa, avaruudessa leijumista ja lopulta omaan ilmakehään palattuamme putosimme lattialle.)

Tähdet (kaksoistunti)

- Tunnin aluksi lauloimme ja leikimme vanhan tutun lasten laulun "Tuiki, tuiki tähtönen".
- Seuraavaksi otimme esiin yltin oppikirjat, joista luimme kappaleen tähdistä.
- Tähdistä virisi oppilaiden parissa vilkas keskustelu, jossa nousivat esiin mm. tähtikuviot. Tähtikuvioita tutkimme iPadin SkyMap-ohjelman avulla. SkyMap osoittautui aivan loistavaksi ohjelmaksi! Kaikki 10 oppilasta kerääntyi ympärilleni ja lähes puoli tuntia kului tähtitaivasta iPadin näytöltä ihmetellen.
- Tähtikuvioiden jälkeen keskustelimme vielä oppikirjassa mainitusta mustasta aukosta, kuolleesta tähdestä, jolla on hirmuinen vetovoima ja joka voi nielaista ympärillään kulkevia taivaankappaleita sisäänsä. Mustan aukon "toimintaa" testasimme käsityöluokasta lainatun magneettineulatyynyn ja lattialle ripoteltujen klemmareiden avulla. Jokainen sai kokeilla miten "musta aukko" nappaa mukaansa ympärillään olevia esineitä.
- Lopuksi oppilaat suunnittelivat jokainen vihkoonsa oman tähtikuvion.
- Läksyksi oppilaat saivat tutkailla taivaalle ja opetella tunnistamaan Otavan.



Pyrstötähtiä ja tähdenlentoja (3-4 oppituntia)

Käsitöissä aloitimme oppilaiden valinnan mukaan pyrstötähtien ja tähdenlentojen valmistamisen. Pyrstötähti on häntäpallo. Pyöreälle fleecetilkulle ommellaan puuvilla kangassuikaleita kiinni. Kun suikaleita on ommeltu kiinni 3-4 kiristetään pyöreä tilkku matonkuteesta tehdyn pallon ympärille. Lopuksi pyrstötähteen voi ommella koristeeksi paljetteja tms. Suunnitelmanamme on pelata liikuntasalissa 1.-2. luokkien välinen "StarWars" eli kaupunkisodan tyyppien tähtiensota-peli kaikkien pyrstötähtien valmistuttua.




Aurinko (kaksoistunti)

- Aurinko-tunnin aluksi luimme mitä Koiraporin koulun opettaja kertoi oppilailleen auringosta. Mauri Kunnaksen kirjan pohjalta virittelimme keskustelun auringosta, josta kaikilla oli luonnollisesti jonkinlaisia kokemuksia.
- Keskustelimme siitä, miksi aurinko lämmittää toisissa paikoissa enemmän kuin toisissa. Havainnointi välineinä meillä oli karttapallo ja spottivalo. Oppilaiden kanssa suoritetun kokeen ohjeet löytyy tästä linkistä.
- Auringon pimennystäkin kokeilimme. Yksi ohje auringon pimennykseen löytyy täältä.
- Tunnin lopuksi jokainen virkkasi omien taitojensa mukaan keltaisesta tai oranssista matonkuteesta ketjusilmukoita sormin tai isolla koukulla. Ketjusilmukoista opettaja sommitteli luokan lukunurkkaukseen aurinkotyynyn, jonka tekemiseen oli koko luokka osallistunut. Vaihtoehtoisesti lankaa virkkaamalla voi ketjusilmukat liimata auringoksi kartongille.




Planeetat (3 tuntia/aamupäivä)

Muutamaa päivää aikaisemmin luokkaan on ilmestynyt katosta roikkumaan kolmiulotteiset planeetat. Oppilaat keksivät heti planeettojen ilmestyttyä mistä on kyse ja planeettoojen nimet ovat aiheuttaneet oppilaiden parissa paljon keskustelua ja väitteilyitä siitä mikä planeetta on mikin.

Saturnus renkaineen

Mittakaava, jonka mukaan planeetat teit vaati aurinkoa, jonka halkaisija
olisi 4m. Aurinko luotiin kattoon huopakankaasta, eikä se mahtunut
luokkaan kokonaan. Pienet planeetat Merkurius, Venus, Maa ja Mars ovat
kuvassa vaikkakin pienuutensä takia hankalasti nähtävissä.


- Planeettojen tutkiminen aloitetaan Kaikkien aikojen avaruuskirjan avulla. Luokan pulpetit siirretään sivuun ja oppilaat makaavat selällään pimennetyssä luokassa jumppamattojen päällä. Opettaja lukee Kaikkien aikojen avaruuskirjasta pätkän jokaisesta planeetasta ja astronautit (oppilaat) saavat vuorotellen aika osoittaa taskulampulla käsiteltävää planeettaa.
- Kun planeetat on tunnistettu on aika valmistella omia planeettoja ja avaruutta niiden ympärille. Opetellaan käyttämään harppia ja jokainen oppilas piirtää kontaktimuoville itselleen planeetat sekä ison puoliympyrän aurinkoa varten. Kontaktimuoville piirretyt planeetat ja auringon osa leikataan irti ja liimataan kahdelle yhteenteipatulle A3-vesiväripaperille. Seuraavaksi oppilaat maalaavat märkää märälle tekniikalla avaruutta vesiväripapereilleen kontaktimuoviplaneettojen yli. Maalaukset jätetään kuivumaan.



- Avaruudessa etäisyydet ovat valtavia ja niitä voi havainnollistaa WC-paperirullan avulla. Linkkivinkki ohjeeseen löytyy täältä.
- Vesivärien kuivuttua roiskitaan hammasharjan avulla pullopeiteväriä tähdiksi maalauksen päälle. Lopuksi poistetaan kontaktimuovit varovasti ettei paperi hajoa. Oppilaat värittävät planeetat vahaliiduilla pyöreitämuotoja hakien.



Maapallo
- Pohditaan miksi maapallolla on elämää, mutta ei muilla aurinkokuntamme planeetoilla. Kirjataan vihkoon ylös tärkeimmät seikat (ilmakehä ja vesi, sekä lämpöä ja valoa sopivasti).
- Vaikka emme ole vielä löytäneet elämää avaruudesta, saattaa sitä silti olla. Millaisen avaruusolion sinä tahtoisit kohdata? Oppilaat piirtävät vihkoihinsa avaruusolion, jolle he kestävät nimen ja asuinpaikan.




Kuu (2 oppituntia)

- Miksi kuukautta kutsutaan kuukaudeksi? Opettaja johdattee keskustelua kuun muodosta kohti havaintoa, että kuukausi tarkoittaa aikaa uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun.
- Luetaan Kaikkien aikojen avaruuskirjasta Koiraporin oppilaiden vierailusta kuussa ja todetaan samalla, että myös muilla planeetoilla on kuita ei ainoastaan maalla.
- Pohditaan miltä kuussa näyttää ja tutkitaan asiaa seuraavan ohjeen avulla:


Miten tehdään: 

1. Pese kätesi. 
2. Levitä sanomalehti ja aseta laatikko sen päälle. 
3. Tee paksu kerros jauhoista laatikkoon. Tasoita se ja levitä sen jälkeen ohut kerros 
kaakaojauhetta jauhojen päälle – käytä apuna siivilää. 
4. Pudota kuulia tai kiviä eri korkeuksista ja tarkkaile millaisia kraattereita ne 
muodostavat. 
5. Kokeile pudottaa erikokoisia ja -painoisia kuulia. Huomaatko eron kraattereissa? 

Mikä on tehtävän idea: 

Tehtävä kuvaa pienoismallia kuumaisemasta. Ympyrän muotoiset yksityiskohdat kuun pinnalla 
ovat törmäyksistä syntyneitä kraattereita. Kraatterit muodostuvat kun erilaiset kappaleet 
iskeytyvät kuun pintaan. Kuun pinnalla näkyy, miten kerros kerroksen jälkeen tällaisia 
kraattereita on muodostunut ajan mittaan. Aineen aiheuttama räjähdys ja louhos muodostavat 
joka törmäyspaikkaan kivikasan (ns. jätteitä) pyöreän kuopan ympärille. Törmäyksessä voi 
syntyä pintamateriaalista muodostuvia kirkkaita juovia (ns. säteitä), jotka voivat kulkea kauas 
itse tapahtuman keskipisteestä. 



- Katsotaan Olipa kerran keksijät-sarjan jakso ihmisen vierailusta kuussa.
- Oppilaat saavat tehtäväkseen tarkkailla kuuta ja merkitään kuun muoto taululla olevaan tarkkailukaavakkeeseen päivän avausten yhteydessä.

Matka avaruuteen

- Aloitetaan opetuskeskustelulla avaruudessa matkaamisesta ja siitä miten avaruutta tutkitaan.
- Oppilaat jatkavat työskentelyä pareittain ja kirjoittavat tarinan avaruusmatkasta. Matkan aikana tavataan oppilaiden aikaisemmin luomat avaruushahmot.



AVARUUSOLIOIDEN MATKA

Elipä kerran amiraali, joka laukaisi raketin avaruuteen.
Raketti meni Marssiin. Siellä asui Sportai,Taimo ja Sinkonen.
He menivät avaruusolioiden maahan syömään.
Taimo söi makkarasipattia, Sinkonen söi pakettia ja Sportai söi koko rakennuksen. 
Amiraali näki kamerasta missä raketti oli. Nähdessään Taimon, Sportain ja Sinkosen, amiraali ilostui ja kaatoi maitolasinsa.  
He menivät syönnin jälkeen Saturnukseen. He menivät aurinkoa ottamaan.
Sitten heitä odotti toiset avaruusolennot jotka aikoivat vangita heidät. 
Heidät vangittiin avaruusvankilaan joka sijaitsi avaruusaluksessa. 
He olivat 5 päivää vankilassa ja sitten he pääsivät pois. Sitten Taimo sai idean: vangitaan ne, jotka vangitsi meidät!
Taimo ja Sinkonen vangitsivat hullut vartijat.
 Sitten he pääsivät pois planeetalta, amiraali odotti heitä ja he ystävystyivät ja elivät onnellisina elämänsä loppuun asti.




AVARUUSMATKA
Olipa kerran kauan sitten kaksi vauvaa, jotka olivat hyvin viisaita. Ja heidän yhteinen unelma oli päästä avaruuteen. Kerran heidän syntymäpäivänään he saivat vanhalta keksijäukolta lahjaksi avaruusaluksen, jonka he itse saisivat maalata ja sisustaa ja sen he tekivätkin itse. Maalin värit olivat musta ja turkoosi, ja sisustus oli aivan ihana. Eräänä päivänä he lähtivät avaruuteen. Ja ensimmäiseksi he saapuivat Marssiin ja siellä tytöt tapasivat Suupin. Suupi oli avaruusolio, joka asui Marssissa. Suupin ihon väri oli vihreä. Sen jälkeen he lähtivät Jupiteriin ja siellä he tapasivat Jupin. Jupin ihon väri oli vihreä ja vaaleanpunainen. Ja sitten he nappasivat Jupin ja Suupin ja lähtivät kohti Tellusta. 


Jos avaruusteeman aikana laulattaa voi kappaleeksi valita vaikkapa Planeettabluesin..




8 kommenttia:

Mare kirjoitti...

Minä mykistyn joka kerta kun täällä käyn!
Aivan upeata työtä oppilaiden kanssa. Missä tuollaisia opettajia kasvatetaan.

Anniina-ope kirjoitti...

Kodeissa, joissa lapset on saaneet seurata äidin työtä ja ottaneet siitä oppia ja kehitelleet sen jälkeen oman tyylinsä toimia :)

Mare kirjoitti...

Nyt itkettää!
Olipa kauniisti ilmaistu. Niiska.

Anonyymi kirjoitti...

Juuri tänään aloittelin mindmapin avulla avaruus-jakson kakkosteni kanssa ja aiheeseen liittyvää askarteluideaa googlatessani löysin tämän. Mahtavaa!! Kiitos!

Terv. satunnainen seikkailija

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tästä blogista. Sain hieman ideoita päiväkotiryhmäni avruusteemaan, hieman sovellan nuoremmille, mutta silti suurikiitos!

Jenni S. kirjoitti...

Heippa!

Pohdin mitä teen eskarilasteni kanssa ja sain tästä loistavia ideoita! Hyvää työtä! :) ! Ja kiitos!

Anonyymi kirjoitti...

Oolalaa mitä ideoita! Itse suunnittelen just avaruuustemaista retkeä, ja tästä sainkin kivoja vinkkejä, jee, kiiitos!

Unknown kirjoitti...

Tästä otin jo pari vinkkejä pienten lasten kanssa päiväkodissa. Kiitos!