perjantai 14. helmikuuta 2014

Eläinten talvi 2/6

Eläinten talvea käsittelevän jakson toisena eläimenä tutustuimme siiliin. Työskentely alkoi yhteisellä lorulla ja laululla, jonka jälkeen siirryttiin sovittuihin pajoihin työskentelemään. Koko kokonaisuus kesti 75min. Katso jakson alustus: http://openideat.blogspot.fi/2014/02/elaimet-talvella-16.html

Siili asuu kompostissa
alempana kastemato.
Vatsoihin on mahdutettu
herkullinen syksyn sato.
Horrokseen voi käydä heti
suojan antaa lehtipeti.


Nukketeatteripajassa dramatisoitiin Grimmin satun Jänis ja siili.Olipa kerran kaunis kesäaamu. Siili katseli lintujen leikkiä pihapuissa kolonsa ovella. Siili päätti lähteä kävelylle apilapellolle, missä sillä oli tapana käydä perheensä kanssa aterioimassa.
Pellolla siili tapasi jäniksen, joka oli hieno herra.
JÄNIS ”Mitä sinä näin varhain aamulla juoksentelet pellolla?”
SIILI ”Minä ole kävelyllä.”
JÄNIS ”Kävelyllä? Hah hah haa. Minun mielestäni sinä voisit käyttää jalkojasi johonkin parempaankin.
Vastaus harmitti siili, sillä kaikkea muuta hän saattoi sietää vaan ei jalkojansa pilkattavan, ne kun luonnostaan olivat väärät.
SIILI Ko-e-te-taan-pas! Minä väitän, että jos me juoksemme kilpaa, niin minä voitan.
JÄNIS Naurettavaa, miten sinä voisit minut voittaa? Mutta juostaan vain, jos tahdot. Mistä lyödään vetoa?
SIILI Kultarahasta? 
JÄNIS Olkoon menneeksi.
Siili ja jänis sopivat palaavansa pellolle aamiaisen jälkeen kilpailemaan. Kotimatkalla siili mietti suunnitelmaa.
SIILI Jänis luottaa pitkiin jalkoihinsa, mutta kyllä minä hänet voitan. Jänis on ylhäinen herra, mutta tyhmä kuin saapas.
Siili kiiruhti nopeasti kotiinsa, otti vaimonsa mukaan ja palasi pellolle. Hiirivaimo jäi odottamaan pellon päähän ja herra-hiiri käveli jäniksen luokse.
Jänis ja siili asettuivat lähtöviivalle.
SIILI ja JÄNIS Paikoillanne, valmiina, hep!
Jänis säntäsi matkaan minkä jaloistaan pääsi, mutta siili juoksi vain muutaman askeleen ja jäi sitten istumaan. Jänis juoksi hurjaa vauhtia pellon päähän, mutta sinne saapuessaan se näki siilin.
SIILIVAIMO Minä olen jo täällä!
JÄNIS Ei voi olla mahdollista! Otetaan uusi kilpailu!
Ja jänis säntäsi matkaan, mutta päästessään pellon päähän se taas näki siilin.
SIILI Minä olen jo täällä!
Jänis halusi kilpailla aina vain uudelleen ja uudelleen, mutta aina pellon päähän saapuessaan se näki siilin. (Jänis juoksee pellolla edes takaisin kertojan lukiessa.)
SIILI ja SIILIVAIMO Minä olen jo täällä!
Juostessaan 73. kertaa pellon päähän jänis ei enää jaksanut, vaan se kaatui nääntyneenä maahan. Siili otti tyytyväisenä voittamansa kultarahan ja lähti vaimonsa kanssa kotiin. Sen pituinen se. 


Askartelupajassa harjoiteltiin tälläkin kertaa harpin käyttöä ja harkkosarkissa leikkaamista. Siilit ja talvipesä syntyivät ruskeasta paperista, halkaistuista helmistä, värikkäistä silkkipapereista sekä vanulumesta. Mallin löysin Pinterestistä http://www.pinterest.com/pin/473229873316752650/
Siilit talvipesässään sekä karhut omissaan.

Tietopajassa lueskelimme eri sarjojen yltin kirjoista tekstejä siileistä ja siilin talvesta. Ryhmän selville saamista tiedoista kasattiin kokoon PowerPoint-esitys kuten aiemminkin.

Eskareiden mukana olo saa ekaluokkalaiset keskittymisen
ja kiinnostuksen lukea tekstiä aivan uudelle tasolle.
Ihan parasta työskentelyä ja keskustelua!Kuvakaappaus oppilaiden siili-esityksestä.Maanantaina muistelimme mitä perjantaina oli opittu siilistä ja kertasimme mitä talvihorros oikein tarkoittikaan. Kirjoitimme lyhyet muistiinpanot lausesaneluna ja sen jälkeen jokainen työsti omaan vihkoonsa aukeaman/sivun siilistä. Sanelutekstin lisäksi vaatimuksena oli piirtää siilin talvipesä, liimata siili-runo sivulle. Moni ehti yltin kirjaa apunakäyttäen täydentää sivulle myös siilin ravintoa.Ei kommentteja: