torstai 28. marraskuuta 2013

Toiminnallista matematiikkaa ja luvun 8 hajotelmat

Tänään minulla oli täydellinen matikan tunti! Tai oikeastaan kaksi, koska kyseessä oli jakotunti ja samalla kaavalla toimittiin sekä aamulla että iltapäivällä :) Ihanan rauhallinen tunti, työrauha säilyi ja kaikki oppilaat laskivat koko tunnin. Toistoja tuli tunnin aikana jokaiselle oppilaalle satakunta.
Oppilaat toimivat pareittain viidellä eri pisteellä.

1. Mäkkärimatikka
Mäkkärimatikassa oppilaat laittavat ranskalaisia (jäätelötikkuja), joissa on lukujen 1-8 summamuotoja, oikeisiin rasioihin. Näppärimmille annoin lisämotivaattoriksi sekuntikellon, jolla kellottivat kaverille ajan ja sitten oli parin vuoro haastaa ja tehdä nopeampi aika. Ope kävi tietenkin tarkistamassa, että tikut olivat oikeissa rasioissa. Ja olivathan ne!


2. Tietokone/AbacoMath
AbacoMathin summamuoto-harjoitukset netissä ovat oppilaille tuttuja. Yhdellä pisteellä oppilas pari rakensi erilaisia kasi-helminauhoja tietokoneella ja teki niistä yhteenlaskut.


3. Legot
Aikaisemmin en ole legoja käyttänyt, vaikka ne lapsuuden legot ovat syksystä asti kaapissani olleet. Tänään siis kaivoin ne esille poikavaltaisen luokkani iloksi. Pojat rakentelivat mielellään kahdeksan palikan korkuisia torneja ja kertoivat rakennelmistaan matematiikan kielellä. Käytössä oli vain keltaisia ja sinisiä legopaloja tänään.


4. Summamuodot ja lukusuora
Luokassani on koottava vaahtomuovien (?) lattialukusuora, jonka aina välillä kokoamme lattialle oppilaiden hypittäväksi. Tänään oppilaat sijoittivat vanerisille korkeille maalaamiani summamuotoja oikeiden askelmien päälle.


Tällä pisteellä oli siis käytössä lukujen 1-8 hajotelmat.


5. Värisauvat
Värisauvoilla oppilaat rakensivat kahdeksan valkoisen kuution pituisia maton raitoja ja lukivat raitoja niin väreillä kuin matikankielelläkin.


3 kommenttia:

Taina kirjoitti...

Kivoja pisteitä! Ihan odotan jo töihin paluuta, että voin toteuttaa tämän tyylistä myös omalle luokalleni.

Mare kirjoitti...

Vaikuttaisi siltä että oppimisesta voi nauttia :)

Anonyymi kirjoitti...

Summamuodolla tarkoittanet suomeksi sanaa numero... Summamuoto ilmentaa joidenkin asioiden summasta koostuvaa muotoa. Numero ilmentää nykymatematiikassa kaytettyjä laskennan apu merkkejä... Muutoin toiminta näytti hyvinkin motivoivalta, mutta on tärkeää ettei lapsille opeteta sellaisia sanoja, joilla he eivät matematiikassa tee yhtään mitään, vaikka pedagogiikan tunneilla mitätahansa hulluuksia opetettaisiinkin. Terveisin tuore Insinööri. Ja kyll on tullut laskettua ihan riittävästi.