keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

"Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa" - Varga-Neményi yhdistyksen kesäseminaari

Kesälomani alkaa jo neljättä kertaa, ehkä voisi sanoa jo perinteisesti, Varga-Neményi yhdistyksen kesäseminaarilla. Joka järjestetään heti kesäloman ensimmäisellä viikolla tiistaina ja keskiviikkona, eli tänä vuonna 2.-3.6. Kesäseminaari on viime vuosina koonnut yhteen noin 70 matikkaan hurahtanutta opettajaa, tänä vuonna kun yhdistys ja Espoon matikkamaa juhlivat 10-vuotis synttäreitä  ja seminaari järjestetään Espoossa osanottajamäärä saattaa kasvaa aiempia vuosia suuremmaksi. 

Itse "eksyin" VaNen pariin Lapin Yliopiston täydennyskoulutuskurssilla "Toiminnallinen matematiikka". Kirsi Puumalaisen innostavan kurssin jälkeen VaNe-opettajan oppaat (Opettajan tienviitat) menivät tilaukseen ja siitä lähtien olen vähitellen VaNettanut enemmän ja enemmän. Kesäseminaariin olen osallistunut Hauholla, Torniossa ja Kuopiossa, 1. luokan menetelmäkurssin kävin Hämeen kesäyliopistossa erään kesäloman ratoksi, 2. luokan kurssille pääsin ihan omaan kotikaupunkiini Rovaniemelle ja 3. luokan kurssille olen suuntaamassa tulevana syksynä Espooseen. Matkailu avartaa, vai miten se oli ;-) Toiminnallisuus ja VaNe on valloittanut matematiikan tuntien lisäksi ihan koko opettajuuteni, piilo-opetussuunnitelmassa matemaattisia taitoja tulee treenattua oppilailla jatkuvasti ;-)

Tänä vuonna en ole kesäseminaarissa ainoastaan kuuntelijan roolissa, sillä olen VaNe-yhdistyksen kouluttajian mukana ohjaamassa oppimateriaaliaskarteluja sekä Heidi Gröhnin kanssa perehdyttämässä VaNe-untuvikkoja matematiikan ihmeelliseen maailmaan. 
Mielenkiintoista on myös päästä kuulemaan unkarilaisia vieraitamme Eszter Neményitä ja Judit Szitányitä, jotka luennoivat matematiikan eri osa-alueiden nivomisesta yhteen saman oppitunnin aikana. Luvassa on siis mielenkiintoista ohjelmaa niin ensikertalaisille kuin VaNe-konkareillekin.

Vaikka ajatus lähteä kesäseminaariin heti kesäloman alettua saattaa kuulostaa kevään kiireiden uuvuttamasta opettajasta mahdottomalta, olen itse kokenut kesäseminaarin olevan loistava tapa aloittaa loma. Saman henkisten opettajien kanssa voi vaihtaa kokemuksia kuluneelta vuodelta, ideoita uutta, kun työasiat vielä kuitenkin pyörivät päässä. Seminaari on toiminut vähän niin kuin pehmeänä laskuna lomalle.. Seminaarista saadut innostuneet ideat voi sitten kaivaa esille elokuun alussa :) En ole kertaakaan katunut lähtöäni, joka kerta matkaan on tarttunut innostavia ideoita kollegoilta ja myös opetusmateriaalia, jota on yhdessä askarreltu kesäseminaarissa.
Suosittelen lämpimästi osallistumaan kaikkia toiminnallisesta, unkarilaisesta matematiikasta kiinnostuneita! Lisätietoja kesäseminaarista voi lukea Espoon Matikkamaan sivuilta. Alla on kesäseminaarin ohjelma kiinnostuneille ja jos heti haluat ilmoittautua niin se onnistuu täältä! 

Espoossa nähdään!!
T. Anniina-ope