keskiviikko 30. lokakuuta 2013

PyhäinpäiväUskonnon tunnilla käsittelimme lauantaina olevaa Pyhäinpäivää. 

Aloitimme tunnin "Kynttilän sytytän"-kappaleella ja sytytimme kynttilän, jonka jälkeen luimme Bettina Eggerin ja Sita Juckerin kirjan Marianne muistelee mummoa.
Kirjassa Marianne kertoo kivasta mummistaan, joka teki hänen kanssaan kaikenlaista. Mummo kuitenkin sairastuu ja kuolee. Marianne on aluksi surullinen ja vähän vihainenkin mummolle. Puhuttuaan asiasta paljon vanhempiensa kanssa Marianne alkaa suremisen sijaan muistella mukavia mummoon liittyviä asioita ja maalaa mummon kuvan.


Samoin kuin Marianne muisteli mummoaan maalaamalla, monet muistelevat lauantaina Pyhäinpäivänä kuolleita läheisiään ja vievät haudoille kynttilöitä.

Kertomuksen jälkeen lapset alkoivat keskustella ihan itse kertomuksesta. Moni halusi kertoa omista kokemuksistaan kynttilän viemisestä haudalle tai ukista, joka oli kuollut. Mukavaa oli ,kun lapset kuolleista mummeista ja ukeista puhuessaan, myös toivat esille mitä kivaa heidän kanssaan oli tehty.

Keskustelun jälkeen jokainen painoi pullovärejä ja puupalikkaan apuna käyttäen kynttilän mustalle paperille.


A4-paperit oli valmiiksi teipattu alustoille ja kynttilä piirrettiin valkealla liidulla. Kynttilän liekki väritettiin liiduilla, loput työstä painettiin puupalikan avulla.Lapset pitivät työstä, vaikka se vaatikin pitkäjänteisyyttä, koska puupalikan pää oli n. 1cm x 1cm. Työskennellessään lapset selkeästi vielä miettivät aihetta, koska eräs oppilas otti työskentelyn ohessa puheeksi sen, että myös jouluaattona käydään viemässä haudoille kynttilöitä.

Kaiken kaikkiaan mukava ja rauhallinen oppitunti. Tunnin lopussa muutama oppilas kysyi "eikö meillä ollutkaan uskontoa?"


Idean kynttilätyöstä sekä vinkin Kynttilän sytytän-laulusta sain jälleen facebookin al-ku-o-pet-ta-jat-ryhmästä. Kiitos kollegoille yhteistyöstä!
1 kommentti:

Mare kirjoitti...

Ihana! Surutyöntekijänä sanon, että mahtavaa. lapset kertovat kokemuksiaan kun me aikuiset vain annamme sen mahdollisuuden turvallisesti kertoa.
Loistavaa toimintaa opelta jälleen kerran.