perjantai 25. lokakuuta 2013

M niin kuin maja

M- viikolla aloittelimme viikkoa perinteisesti Pikkumetsän aapisen tarinalla, jossa Alaska löytää Minna majan. Samalla keskustelimme oppilaiden rakentamista majoista, tästä aiheesta melkein kaikilla oli kommentoitavaa! :)

Viikon aikana luimme muitakin maja-aiheisia satuja. Esim. Mauri Kunnaksen Apua merirosvoja-kirjassa Riki Robinson myös rakentaa autiolle saarelleen majan. 

Keskiviikon liikuntatunnin vietimme ulkona rakentaen tietenkin M niin kuin majaa. Majan rakennuspaikastamme löytyi hyvin materiaalia sekä sopiva kuoppa, jonka päälle saimme majan katon helposti rakennettua. Lapset touhusivat innoissaan tunnin verran koulun läheisessä metsässä ja hymyssä suin.


Kunnon majassa pitää tietenkin olla nuotio päättivät tytöt ja pohtivat samalla, mikä olisi sopiva nuotiolaulu.


Majan pihalle rakennettiin myös penkit ja keksipä joku myös rakentaa keinulaudan, jota tietenkin kaikkien piti päästä kokeilemaan.


Majaan mahtui hyvin neljä oppilasta kerrallaan sisään.


Torstaina tulostimme majasta otettuja kuvia siten, että jokainen oppilas sai valokuvan majastamme. Kuvat liimattiin väripaperille ja jokainen kirjoitti majastamme omien taitojensa mukaan. Osa kirjoitti vain "maja" ja kaikkien kuvassa olijoiden nimet. Moni innostui kuitenkin kirjoittamaan enemmän kuin on koskaan aiemmin kirjoittanut ja useimmat oppilaistani kirjoittivat lauseita majaretkestä. Hienoa! Tämä oli ehdottomasti motivoivin kirjoitustehtävä koko syksyn aikana. Pitää varmaan tulostella oppilaille säännöllisin väliajoin kuvia tekemisistämme, jos se jatkossakin synnyttäisi samanlaisen innostuksen kirjoittaa...

Torstaina aloitimme myös viikon aakkosaskartelua. Pohdimme millaista on myrskyssä, kädet nostettiin pään päälle ja mietittiin miten ne myrskyssä heiluisivat. Hetken aikaa aiheeseen eläydyttyämme oppilaat maalasivat valkoiselle paperille synkän ja myrskyisen yön. Oppilailla oli heti visio siitä miten myrsky maalataan, omalle mielikuvitukselleni myrskyn maalaaminen olisi ollut haaste.


Myrsky

Myrsky

Myrsky ja tornaado

Olipa kerran kaksi pienen pientä menninkäistä, jotka olivat matkalla metsän halki. Sinä yönä kuitenkin nousi yllättäen hirmuinen myrsky. Tuuli ja satoi, pimeä metsä oli vieläkin pimeämpi kuin yleensä yöllä. Miltähän menninkäisistä mahtoi tuntua? Pelokkaat ja viluiset meninkäiset etsivät suojaa metsästä, mihin he voisivat mennä suojaan? Puun alla kastuu, eikä talojakaan ollut lähettyvillä, niinpä menniskäiset rakensivat itselleen majan. Majassa menninkäiset olivat sateelta suojassa, mutta silti heitä vilutti eikä majassa nähnyt mitään. Mitä menninkäiset voisivat tehdä? He sytyttivät nuotion majaansa. Nuotion valossa menninkäiset näkivät etsiä repuistaan huovat, joihin he kääriytyivät. Sen jälkeen he istahtivat vieriviereen nuotion ääreen lämmittelemään. Pian heillä oli jo paljon parempi mieli, eikä menninkäisiä enää pelottanut ulkona riehuva myrsky. Nälkä heillä sen sijaan oli, onneksi menninkäisten repusta löytyi myös m... Mitä menninkäiset voisivat paistaa nuotiolla? Mmmm, makkara maistui mahtavalta majassa synkkänä myrskyisenä yönä.

Kerrottuani sadun oppilaille alkoivat oppilaat askarrella omaa menninkäisten majaa myrsky-yönä.


Olimme avustajani kanssa valmistaneet risuista muutamia M-kirjaimia alustoille. Frottage-tekniikalla, eli vahaliidun lappeella, väritettiin voimapaperille m-kirjain eli maja näkyviin. ja piirrettiin nuotio majan keskelle. Voimapaperista irtileikattu maja liimattiin myrskyn päälle.


Menninkäiset liimattiin tulen ääreen huovasta. Ja työ viimeisteltiin mustalla tussilla piirtäen mennikäisille "ääriviivat" ja siten vierivieressä istuvista huopiin kääriytyneistä mennikäisistä muodostui pikku m.Oppilaiden m-askateluista tuli aivan mahtavia, paljon hienompia kuin osasin missään vaiheessa kuvitellakaan!

M-askartelun ideointi tapahtui facebookin al-ku-o-pet-ta-jat-ryhmässä yhdessä toisen luokanopettajan kanssa, jonka "tunnen" vain netissä. Aika huikeaa tehdä todellista yhteistyötä muualla Suomessa toimivien opettajien kanssa netin välityksellä :)


1 kommentti:

Mare kirjoitti...

Verkko ja verkostoituminen antaa opellekin paljon mahdollisuuksia syventää ajatuksiaan. Yhdessä avartuu paljon enemmän. ja niinhän se on että entaessaan saa. Jakaminen moninkertaistaa asioita.

Mukavat majajutut onkin olleet.