perjantai 18. lokakuuta 2013

Mäkkärimatikkaa ja välipaloja

Pinterestistä löytämäni valokuvan innoittamana näpertelin syysloman päätteeksi luokkaani McMatikka-taulun mustasta lakakankaasta, vanerilevystä ja askarteluhuovasta. Taulun koko on n. 50cmx70cm. Ranskikset ovat jäätelötikkuja.

Mäkkärimatikka sopii hyvin oppilaille "välipalaksi"tai pistetyöskentelyyn. Ranskiksiin on kirjoitettu lukujen hajotelmat ja oppilaiden tehtävänä on sijoittaa oikeat ranskikset oikeisiin taskuihin. Me aloittelemme tulevalla viikolla luvun 5 opiskelua, joten osa ranskistaskuista jää tässä vaiheessa vielä tyhjiksi...

Aluksi oppilaat saavat pareittain täyttää taulua lukujen 1-5 hajotelmilla. Myöhemmin, jotta motivaatio hajotelmien treenaamiseen säilyy, voi taulua käyttää munakellon kanssa "Kuinka monta ranskista saat sijoitettua sovitussa ajassa". Viimeisessä vaiheessa oppilaat voivat sekuntikellolla kellottaa aikaa hajotelmien ratkaisemiseen.


6 kommenttia:

Mare kirjoitti...

Mc Ope on taas vauhdissa. :)

Anonyymi kirjoitti...

Nerokasta :D Tällaisen teen aivan varmasti omaan luokkaani. Hajotelmien automatisoituminen kun on avain sujuvaan laskemiseen. Kiitos ideasta!

Kaisa kirjoitti...

Aivan mahtava! :D

Anonyymi kirjoitti...

Hienosti toteutettu, ja varmasti lapset motivoituneita oppimaan. Hieman kyllä tökkii tuo "piilomainonta", ts. kaupallisuuden ja tuotemerkin tuputus. Mutta olenkin kukkahattuope(, joka huomauttaa myös banneritekstin yhdyssanavirheestä, sorry).

Anniina-ope kirjoitti...

Jäätelötikkuja voi tietenkin laittaa mihin purkkeihin tahansa. Tehtävän hauskuus kuitenkin (omasta mielestäni) on siinä, että lapsetkin tunnistavat mäkkärin ranskikset, joilla lasketaan.
Ja toisaalta, mitkä ovat ensimmäiset sanat, jotka lapsi "oppii" lukemaan? McDonalds, STOP, Valio jne….
P.S. Itse en ole mäkkärissä vieraillut viimeiseen 15 vuoteen ja tuskin tulee vastaisuudessakaan mentyä ;-)

Anniina-ope kirjoitti...

Ja jos vielä sen totean, että maailman pohjoisin mäkkärihän sijaitsee oppilaistani katsottuna 100 km etelässä, niin ehkä tuo mäkkärin logon tunnistamisen voisi pistää jopa yleissivistyksen piikkiin ;-)