tiistai 25. kesäkuuta 2013

Muuntaja

Innostuin viime talvena nukketeatterista ja äidin kanssa suunnittelimme Pikkumetsän eläinten asumuksen, muuntajan, rakentamista. Rakentaminen aloitettiin sahaamalla seinät.


Mun apumiehet raksalla eivät olleet kyllä ihan vakuuttuneita mun sauhauksista.Seinät sahattiin koneella ja ikkunat käsin lehtisahalla vanerista.


Muuntajan alaosa on muurattu tiilestä. Pienoismalliversiossa tiilet leikattiin kanamunakennosta ja värjättiin akryyliväreillä.


Yläosan laudoitus syntyi vanhasta bambu-tabletista, josta sai sopivia rimoja.


Ja lopuksi maalikerros päälle.


Tiilet liimattiin alaosaan kiinni. Tässä vaiheessa näyttivät kyllä vielä mielestäni metvursti-siivuilta.

Tiiilien kuivuttua muurattiin seinä, eli tilkittiin välit pikasilotteella.
Lopuksi muuraus sai vielä pienen värikerroksen päälleen, jotta eivät näytä liian uudelta.


Nuket muuntajaan valmistuivat aapisen välissä olevista, oppilaille tarkoitetuista pöytäteatterinukeista. Suurensin kuvat ja sahasin jokaiselle taustalle vanerin. Kuvat liimattiin pohjamaalatuille vanereille ja lakattiin. Lopuksi nuket saavat vielä rimat jalkoihinsa, jotta pysyvät itsekseen pystyssä. Liikuttelu tulee tapahtumaan puisilla pyykkipojilla. Jotta nuket voi halutessaan asetella muuntajaan oleskelemaan silloin kun ei leikitä tai esitetä.


Muuntajan katto on paanukatto. Paanut leikattiin ensin kananmunakennosta ja värjättiin akryyliväreillä. Lopuksi kattopaanut liimattiin yksi kerrallaan paikalleen. Ensimmäiset tuhatkunta paanua eivät riittäneet ja jouduinkin leikkaamaan toisenkin satsin. Katon puoliskot olivat aluksi eri väriset, mutta saivat sävytyksen jälkikäteen.Sisätiloista alakertaan tuli lyhyille seinille tapetit ja pitkälle seinälle keltainen maali. Yläkerta maalattiin kokonaan vaalean siniseksi.Yläkertaan muuttaa aapisen alussa Alaska. Tässä vaiheessa jätän yläkerran lähes kokonaan sisustamatta ja sisustan sen kokonaisuudessaan vasta kun oppilaiden kanssa olemme tutustuneet kertomukseen muuntajan yläkerran kunnostuksesta. Kiinteää sisustusta yläkerrassa on kattolamppu ja naulakko.


Alakerrassa asustavat Ossi ja Ansa. Kalustusta alakertaan sain äidin Lidlistä hankkimista puisista nukkekodin huonekaluista, jotka olivat liian jykevää tekoa Eeverttilään.
Puunväriset kalusteet saivat pintaansa maalia aapisesta löytyneen värityksen mukaisesti.


Muuntajan pihamaa sai myös muotoa pikasilotteella. Maalasin pihan vihreällä maalilla ja ripottelin "sammalta" maalin päälle. Lopuksi liimasin hiekkapolun pihalle.


Lisäksi pihalle tuli ruusupensas.


Nyt alkaa talo olla aikalailla valmis. Sisustukseen voisi vielä muutaman taulun tehdä ja voihan sinne toki kaikkea muutakin keksiä, mutta aikalailla käyttövalmis muuntaja on.

                 


Pihamaalle rakensin myös penkin, jolla rakentamani otukset eivät kyllä voi istua.. :)


Koko talo sisältä

Yläkerta ja Alaskan huone
Alakerran kaapin käpy ja porkkana haalistuivat ikävästi saatuaan lakan päälle, niitä ehkä vielä tuunailen. Muuten olen alakerran sisustukseen tyytyväinen.. tauluja jos sais muutaman seinälle... 

Olipas vain kivaa rakentaa.. Rupesin jo suunnittelemaan josko vielä alottelisin etelänloman aikana Hukka-Uunon talon rakentamista :)Äiti on myös bloggaillu Eevertin sivulle muuntajan rakentelua3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

WAU! Upea!
Pääsen vihdoinkin opettamaan Pikkumetsää, ja sormet alkoivat syyhytä rakentelua :)
t. Minna

Anonyymi kirjoitti...

http://auringonkakkuja.blogspot.fi/2012/11/pikkumetsan-piparkakkutalo.html

Innokkaalle opelle rakenteluidea myös joulukuulle :)

tuijaka kirjoitti...

Voi miten ihana! Oma jälkikasvu on juuri siirtynyt aapisesta seuraavalle tasolle, mutta niin ovat hahmot tehneet lähtemättömän vaikutuksen molempiin lapsiin - kuin myös äitiin :) Mahtava nähdä,miten joku innostuu aiheesta ja vielä pystyy toteuttamaan sen. On hienoa, että tuollaisia ihmisiä on olemassa <3