keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Back to school - kevätlukukausi

Uuden lukukauden alkuun kuuluu perinteisesti lomakuulumisten kertominen, isossa luokassa kierros vie yllättävän kauan aikaa.. siispä kokosin erilaisia ideoita lomakuulumisten kertomiseen. Osa on pinterestistä, osa facebookin opettaja-ryhmistä napattuja ideoita ja osa itse kehiteltyjä.

Toiminnallisuutta pihalla:
  • Leikkialueen reunoille on merkitty 3-4 kotipesää, joihin leikkijät jakautuvat tasaisesti. Kuka pelkää kummitusta?-leikin idealla opettaja huutaa leikkialueen keskellä esim. Kuka luisteli joululomalla? Ne leikkijät, jotka ovat tehneet kysyttyä asiaa huutavat "Minä!" ja yrittävät juosta seuraavaan kotipesään ilman, että heidät saadaan kiinni. Kiinnijääneet jäävät ottamaan muita kiinni.
Kuulumisten vaihtoa sisällä:


  • Joululoma-bingo: Oppilaat saivat jokainen oman bingo-ruudukkonsa, jonka kaikki kohdat käytiin ensin yhdessä läpi. Sen jälkeen oppilaat liikkuivat vapaasti luokassa kysellen toisiltaan mitä nämä olivat tehneet lomalla. Jokaiseen ruutuun piti saada jonkun nimi ja mielellään ei kovin montaa kertaa saman kaverin nimeä. Ope auttoi nimien kirjoittamisessa, jos ei itse osannut tai sitten saattoi pyytää kaveria itse kirjoittamaan nimensä paperiin. 


Joululoma-bingo haastattelua.
  • Loma-haastattelu: parit kyselevät toisiltaan loma-kuulumisia ja kertovat toisilleen mitä ovat tehneet. Lopuksi parit raportoivat koko luokalle toistensa tekemisistä.
  • Lomalla minä luistelin, sanoo ensimmäinen leikkijä. Seuraava kertoo ensimmäisen ja jatkaa omalla loma puuhallaan, esim. Lomalla minä luistelin ja hiihdin. Kolmas jatkaa Lomalla minä luistelin, hiihdin ja nukuin jne. Leikkijän pitää muistaa aina aikasempien leikkijöiden sanomat lomapuuhat. Voidaan leikkiä isolla porukalla, mutta myös pienryhmissä jolloin jokainen ehtii sanoa useamman asian ja muistella useamman kerran muiden tekemisiä.
  • Opettajalla on pussi, jossa on jouluun ja talveen liittyviä sanoja. Vuorotellen oppilaat nostavat pussista sanoja ja kertovat miten sana liittyy heidän lomaansa. Esim. oppilas nostaa sanan pulkka ja kertoo Kävin Minnan kanssa pulkkamäessä tai En käynyt pulkkamäessä. Useampi oppilas voi halutessaan kertoa miten sana liittyy heidän lomaansa.
  • Pantomiimi: koko luokan kesken tai pienryhmissä jokainen esittää pantomiimina vuorollaan jotain lomapuuhaansa ja muut arvaavat mitä oppilas on tehnyt.
Lomakuulumiset kuviksen keinoin:
  • Sarjakuva: oppilas piirtää kolmen ruudun sarjakuvan omasta lomastaan ja kertoo sen avulla toisille lomakuulumisistaan.
  • Aurinkolasit: Pinterestistä löytyneessä ideassa oppilas piirtää saamiensa aurinkolasikehysten linsseihin mitä on lomalla nähnyt. Ei tosin sovi ainakaan lapin kaamoksessa joululomalta palaamisen yhteyteen ;-)

1 kommentti:

Kia/ Luetaanko tämä? kirjoitti...

Hyvä idea tuo lomakuulumisten kertominen ulkoleikin yhteydessä. Niiden kertomiseen vierähtää aina aikaa, mutta se on oppilaille kuitenkin niin tärkeää. Minusta on hyvä, että kertomisen voi yhdistää johonkin ns. "oikeasti hyödylliseen" tekemiseen.