torstai 26. syyskuuta 2013

Ruskaretki Pyhätunturille

Syyskuun lopulla teimme Liikkuva Koulu-hankkeesta saamillamme rahoilla ruskaretken Pyhä-Luoston kansallispuistoon. Pyhätunturin kupeesta ekaluokkalaiset patikoivat Isokuruun ja Pyhänkasteenputoukselle. Matkaa tuli yhteensä noin 5 kilometriä. Hyvin pikkupatikoijat jaksoivat, vaikka ensimmäisen kerran kysymys "ollaanko kohta perillä?" tuli 500m kävelyn jälkeen.


Kurussa tutkimme kiviä ja kertoilin oppilaille kivistä ja mielenkiinnolla oppilaat tutkailivat kiviä, joissa oli aaltokuvioita. Ehkäpä jotain jääkaudesta ja vesien sulamisesta jäi mieliinkin, vaikka sen ymmärtäminen että kaikki on ollut veden alla oli vaikeaa ymmärtää.


Matkan varrelta löytyi myös pieni luolan suuaukko, jota lasten piti tietenkin päästä tutkimaan. Ennen luolalle menoa oppilaat pohtivat kenen luolasta on kyse. Mielipiteet menivät aika lailla puoliksi: kyseessä oli joko karhun luola tai sitten Jeesuksen luola. Hurskaita lapsia minulla :) Aikaisemmin viikolla keskustelivat ruokalassa siitä, onko Jeesus olemassa.

Lopputulos luolaan kurkittuamme oli, että luola kuuluu käärmeelle.


Patikoinnin ohessa teimme ruskapassin tehtäviä. Jokaisella oppilaalla oli kaulassaan ruskapassi, joka sisälsi viisi tehtävää. Tehtäviä tehtiin aina ennen kuin jonkun jaksaminen totaalisesti loppuu, eli kivasti saatiin patikointia tauotettua tehtävillä.


Ruskapassin tehtävät olivat seuraavat:
1. Kasvien ja puiden tunnistus: Tunnista opettajan osoittamat kasvit ja puut tai juokse itse nimetyn kasvin/puun luokse.
2. Matikkapeli: Oppilaat etsivät kukin 5 (tai 10) nyrkkiin sopivaa kiveä. Pareittain oppilaat vuorotellen jakavat kivet käsiinsä ja toinen käsi jätetään nyrkkiin. Parin tehtävänä on kertoa, kuinka monta kiveä on nyrkissä.
3. Etsi kivi, joka muistuttaa jotakin eläintä: Kiven löydettyään oppilas kertoi kivestä "tarinan" opettajalle.
4. Patsas: Ilmaisutaidon harjoitteena oppilaat tekivät pienissä ryhmissä patsaita aiheesta "metsän monet mahdollisuudet" eli esittivät mitä kaikkea metsässä voi tehdä.
5. Keksi riimiparit metsäloruun: kollegani kirjoitti pitkän tarinan metsästä, johon oppilaiden tuli täydentää riimiparit. Passin kääntöpuolelta löytyi kuvat/sanat, joille riimiparit piti keksiä.


Tehtävän suoritettuaan oppilaat saivat leiman passiinsa, kirjainleimoista muodostui lopulta sana SYKSY.

Retkemme oli oikein onnistunut. Keli on syksyisen kostea, mutta varsinaiselta sateelta vältyimme. Metsässä on aina mukavaa :)

Ei kommentteja: