keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Eurooppa-päivä


Eurooppa-päivä

Tutustutaan päivän aikana Ranskaan kolmen oppitunnin ajan (klo 10-13). Oppilaat jaetaan kolmeen ryhmään (7 oppilasta/ryhmä), joissa he kiertävät kolmessa eri toimintapisteessä. Jokaisessa pisteessä työskennellään n. 30min.

klo 10.00-10.30            pisteet toimivat
klo 11.15-11.45            pisteet toimivat           
klo 11.45-12.15            pisteet toimivat           
klo 12.15-12.25             ”oma välitunti”
klo 12.30-12.50            töiden kokoaminen seinälle ja esittely muille ryhmille, päivän koonti

  1. Kielikylpy: Oppilaat oppivat kielikylpyperiaatteella ranskan alkeita. Opetellaan yhdessä tervehtimään, esittäytymään sekä laskemaan viiteen. Väritetään Ranskan lippu ranskankielisten ohjeiden mukaan. Lipuista tehdään lippu-nauha (vrt. joulukuusen koriste).
  2. Yleistietoa Ranskasta: Oppilaat lukevat tekstin, jossa esitellään Ranskaa ja lapsille mielenkiintoisia asioita maasta. Oppilaat vastaavat tekstiin liittyviin kysymyksiin kirjallisesti. Lisäksi voisivat tehtäviä tehdessään kartan avulla nimetä Ranskan naapurimaat.
  3. Kuvaamataito: Oppilaat työskentelevät 3-4 oppilaan ryhmissä. Piirtoheittimen/videotykin avulla kuvan heijastaen oppilaat piirtävät isolle paperille, jonkin Ranskaan liittyvän rakennuksen tai hahmon. Kuva väritetään yhdessä vahaliiduilla. Sopivia aiheita kuville: Eiffel-torni, Notre Damen kirkko, Asterix, Mona Lisa (kuuluu Ranskan kansalliskokoelmaan Louvressa), Disney-hahmo (Eurodisney), Pariisin riemukaari.


Bonjour France!
Ranska on Euroopan kolmanneksi suurin maa. Ranskaa hallitsee presidentti eli se on tasavalta. Siellä on noin 65 miljoonaa asukasta eli yli 10 kertaa enemmän kuin Suomessa.  Ranskassa puhutaan ranskaa, ja ostokset maksetaan euroilla niin kuin Suomessakin. Ranskan pääkaupunki on Pariisi. Siellä sijaitsee monta kuuluisaa nähtävyyttä.
Kaikkein kuuluisin Pariisin nähtävyyksistä on Eiffel-torni. Se sijaitsee Pariisin läpi virtaavan Seine-joen rannalla. Eiffel-torni on yli 120 vuotta vanha. Sen korkeus on 300 metriä. Eiffel-tornissa on mm. ravintoloita, matkamuistomyymälöitä sekä posti. Tornin huipulla on televisioantenni, joka on 24 metriä korkea.  Eiffel-torniin voi mennä hisseillä tai käyttää portaita, joita on 1665 kappaletta.

Pariisissa pääsee katselemaan maisemia 324m
korkeasta Eiffel-tornista. Jos torniin haluaa kivuta
jalkaisin, joutuu nousemaan 1665 porrasta.

Muita Pariisin nähtävyyksiä ovat Riemukaari, Notre Damen kirkko, Louvren taidemuseo sekä Disneyland.  Riemukaari on Ranskan kuuluisan keisarin Napoleonin rakennuttama sotamuistomerkki. Siihen on kaiverrettu sodassa kuolleiden nimiä ja siinä on koristeellisia kohokuvioita. Riemukaaren alle on haudattu sotilas. Riemukaarikin on vanha, sen rakentaminen aloitettiin yli 200 vuotta sitten.  
Napoleonin rakennuttama riemukaari on yksi Pariisin
tärkeimpiä nähtävyyksiä.

Notre Damen kirkko on noin 700 vuotta vanha. Siitä on tehty elokuvia, kuten Disneyn animaatio Notre Damen kellonsoittaja. Louvren taidemuseossa taas voi käydä katsomassa maailman kuuluisimpiin taidemaalauksiin kuuluvaa Mona Lisa –taulua, jonka on maalannut Leonardo da Vinci. Disneyland on disneyaiheinen teemapuisto.
Arvaatko, mikä sarjakuvahahmo on ranskalaisten keksimä? Sehän on Asterix, joka seikkailee historiallisissa sarjakuvissa ystävänsä Obelixin kanssa. Ranskalaiset ovat kuuluisia viininviljelijöitä ja autonvalmistajia. Tunnettuja ranskalaisia automerkkejä ovat esimerkiksi Peugeot, Renault ja Citroen.

Yksi kuuluisimmista gallialaisista lienee Asterix.

1.     Kuka hallitsee Ranskaa? (Ranskaa hallitsee…)
2.     Mitä Eiffel-tornin sisällä voi tehdä? (Eiffel-tornin sisällä voi…)
3.     Minkä Pariisin nähtävyyden haluaisit nähdä? Miksi? (Haluaisin nähdä…, koska…)
4.     Tutki kartasta, mitkä ovat Ranskan naapurimaat ja kirjoita ne kuvaan.Eurooppa-päivän lopputulos koottiin koulun seinälle kaikkien näkyville.


1 kommentti:

Mare kirjoitti...

Eiffeltornin sisällä voi nukkua seisaallaan!