torstai 17. tammikuuta 2013

Luistelusirkus

1.-2. luokkalaisten luistelutunnilla touhusimme tänään sirkus-teeman parissa.


  • Mukaan sirkukseen: musiikin (Fröbelin Palikoiden "Tuu-tuu- mukaan sä tuu" ja "Töihin sirkukseen") alkaessa soida kaikki lähtevät luistelemaan. Tavoitteena on saada toisia oppilaita kiinni. Kiinni saamisen jälkeen jatketaan luistelua käsikädessä ja otetaan lisää kiinni. Ketjuhippa periaatteella kaikki ottaa kiinni toimi aloittelevien luistelijoiden kanssa hyvin! 
Kun kukaan ei enää luistele yksin eli kaikki on saatu mukaan, kerätään oppilaat esim. keskiympyrään. Kysytään "mihin oikein ollaan menossa, kun kaikki piti saada mukaan?". Vinkkinä voi kysyä, mistä toisessa leikin aikana soineessa laulussa laulettiin.

  • Sirkuksen pystyttäminen: avataan leikkivarjo ja jokainen oppilas ottaa varjosta kiinni. Musiikin tahdissa (Fröbelin "Töihin sirkukseen") ravistetaan varjoa kyykyssä ja noustaan varpaille kädet ylhäällä ja pystytetään teltta. Kun teltta on muutaman kerran pystytetty, etsitään teltalle sopivaa paikkaa ja pyöritään molempiin suuntiin varjosta kiinni pitäen. Liikkuminen ryhmän tason mukaan astellen, potkulaudalla, makkaroilla, sirklaamalla jne. 
  • Paikan vaihto: oppilaidenhan on aina pakko päästä varjon alle, joten perinteinen paikanvaihto-leikki toimii aina ja on pakko leikkiä, jotta lapset jaksavat pinnistellä varjon kanssa menemättä sen alle :) Eli varjo ylös ja vihreästä alueesta kiinni pitävät oppilaat vaihtavat paikkaa, sitten punaiset jne.



Lopuksi kiinnitetään huomiota siihen muotoon, jossa ollaan varjon ympärillä: ympyrä, piiri. Ja kerätään varjo pois, opettajan viedessä varjoa pois oppilaat muodostavat piirin ottamalla toisiaan kädestä kiinni.

  • Puhaltamaan: sirkuksessa on aina ilmapalloja (vai onko? Nyt ainakin on..) ja ilmapallot pitää puhaltaa täyteen. Oppilaat ovat piirissä ja tulevat mahdollisimman lähelle toisiaan pieneksi kasaksi. Musiikin mukaan (Fröbelin Puuh-puuh-puhaltamaan) puhalletaan piiri isoksi ja sitten taas säkeistön aikana kutistetaan, puhalletaan "ilmapallo" useita kertoja laulun aikana. Isompien oppilaiden kanssa voi säkeistön aikana pyöriä piirissä ja kutistaa ja puhaltaa kertosäkeistön aikana. Alkuopetuksen oppilaille puhaltaminen ja kutistaminen oli ihan riittävän haasteellista.
  • Strapetsitaiteilijat: Kuka sirkuksessa tarvitsee köyttä? Strapetsitaiteilijat tietenkin! Jokainen oppilas saa huivin tai hyppynaru jokaiselle parille. Huivi tai hyppynaru on strapetsi viritetään luistelijoiden väliin ja strapetsista kiinni pitäen he luistelevat parin kanssa rinnakkain. Taitavammat luistelijat voivat kokeilla samaan tahtiin luistelua (vasen-oikea). Isommat oppilaat voivat luistella myös käsikädessä tai muodostelmaluistelun hartiaotteella.
  • Sirkushevoset ja tirehtööri: Mitä eläimiä sirkuksessa on? Nyt on aika valjastaan sirkushevoset ja lähteä liikkeelle. Oppilas pari tarvitsee kaksi huivia tai yhden hyppynarun. Etunmainen oppilas on sirkushevonen, joka vetää huivien/hyppynarun avulla tirehtööriä perässään. Vaihdetaan rooleja sopivan ajan kuluttua.
  • Sirkustiikeri: Lopuksi tutustumme sirkuksen tiikeriin, joka on päiväunilla. Puolet ryhmästä asettuu keskiympyrään sisään kyykkyyn/polvilleen ja muut kiertävät keskiympyrän kaarta pitkin luistellen tiikereitä ja laulavat: Tiikeri nukkuu, tiikeri nukkuu sirkushäkissänsä. Ei ole vaaraa kellään, näin sitä leikitellään. Tiikeri nukkuu, tiikeri nukkuu sirkushäkissänsä. Laulun loputtua tiikerin huutavat "Eipäs nukukaan" ja lähtevät jahtaamaan muita oppilaita. Leikitään muutaman kerran, niin että kaikki pääsevät tiikereiksi. Pikkuoppilailla mielekkäintä on laittaa puolet porukasta kerralla tiikereiksi, niin kaikilla on tekemistä.
  • Taikurihippa: Kuka sirkuksessa vetää hatustaan valkoisia kaneja? Tietenkin taikuri! Tässä leikissä taikuri yrittää saada muita leikkijöitä kiinni. Taikurin saadessa leikkijän kiinni pysähtyy tämä ja nostaa kädet päänsä päälle pupun korviksi. Kanin voi pelastaa kiertämällä kaksi kertaa tämän ympäriä.
  • Sirkuksen tivoli: Sirkuksen yhteydessä toimii tivoli ja siellä maailmanpyörä. Rakennetaan maailmanpyörä joko 3-4 oppilasketjusta, jotka pitävät keskeltä kiinni ja pyörivät keskustan ympäri (tuulimylly) tai helpotetusti sitomassa kaksi hyppynarua ristikkäin ja 4 lasta ottaa hyppynarujen päistä kiinni ja pyörittää maailmanpyörää.
  • Sirkuslohikäärme: Sirkuksen lohikäärme ei ole vaarallinen, mutta sen suurinta hupia on jahdata omaa häntäänsä. Muodostetaan oppilaiden kanssa ketju käsi-kädessä, sovitaan kumpi pää on pää ja kumpi häntä. Pään tehtävänä on ottaa häntä kiinni. Saadessaan hännän kiinni pää siirtyy häntään ja seuraava oppilas ketjun kärjessä on uusi pää.
Loppuaika vapaata luistelua musiikin tahtiin (smurffien luistelu/lätkä-biisejä).

Ideoita luistelusirkukseen on koottu Taitoluisteluliiton nettisivuilta.





1 kommentti:

Mare kirjoitti...

Hauskaa on varmaan ollut :)
Ja Fröbelin palikat on aina hyviä ja reippaita.