perjantai 14. elokuuta 2015

"On aika kääntää uusi lehti"

Tänään oli aika pohtia tulevaisuutta.. Luokkamme seinällä on lukenut jo kahden päivän ajan "On aika kääntää uusi lehti" ja tänään aamulla pohdimme mitä moinen sanonta mahtaa tarkoittaa. Oppilailla monenlaisia tulkintoja sanonnasta, samalla tuli mietittyä mitä kaikkia merkityksiä sanalla "lehti" oikein on. 

Luin oppilaille valikoiden Tuula Korolaisen ja Marjo Nygårdin Kuono kohti koulua-kirjaa. Kirja on erinomainen 1.-2. luokille koulun aloitukseen! 3. luokkalaisille se oli melko lapsellinen, mutta viritti hyvin oppilaat keskustelemaan. 
Kirjaa lukiessa voi pohtia ja keskustella mm.
- oppilaiden kiinnostuksen kohteista, mitä he haluaisivat oppia?
- mitkä asiat voivat olla vaikeita/ovat olleet edellisenä vuonna vaikeita
- ruokalassa toimimisesta, kaikkea pitää maistaa
- toisten huomioimisesta, kaikki pitää ottaa mukaan leikkiin
Lisäksi erilaisuus ja sen huomioiminen on kirjassa esillä monessa kohdassa. 

Me keskityimme keskustelemaan, aluksi "olkapää-parien" kesken (vierekkäin istuvat) mikä koulussa on ollut vaikeaa, mitä oppilaat haluaisivat 3. luokalla oppia ja vielä ylipäätään oppilaiden kiinnostuksen kohteista. Jokaisesta keskustelun aiheesta sai muutama oppilas kertoa koko luokalle. Keskustelujen jälkeen jokainen kirjasi omat haasteensa ja kiinnostuksen kohteensa lehtiin, jotka leikattiin lopuksi irti.Oppilaiden lehdet koottiin luokan seinällä olevaan puuhun. Tavoitteeni on pyrkiä poimimaan oppilaiden kiinnostuksen kohteita ja toiveita pitkin lukuvuotta yhteisiksi teemoiksi. Oppilaiden osallistaminen, kun tuntuu olevan päivän sana. Nyt on ainakin yhdellä tapaa kuunneltu oppilaiden toiveita ja minusta oli hienoa nähdä kuinka tosissaan oppilaat haasteitaan ja kiinnostuksen kohteitaan kirjasivat.


Ei kommentteja: