perjantai 19. joulukuuta 2014

Tonttumainen metsäretki

Joulu oli jo ihan lähellä. Joulupukin tontuilla oli kova kiire, jokaisella oli omat tehtävänsä: lelujen valmistusta, paketointia, ruoan laittoa, kirjeisiin vastaamista ja niiden lukemista, joulukuusen koristelua ja vaikka mitä muuta. Joulupukin leluverstaassa paketointikone raksutti tasaista tahtia, toisesta päästä konetta syötettiin lahjoja ja toisesta päästä konetta ne tupsahtivat ulos kauniissa kääreissä ja rusetilla varustettuna. 

Miten paketointikone toimii? Rakentakaa ryhmänne kanssa (3-4 oppilasta) paketointikone. Jokaisella koneen osalla on oma liikkeensä ja se koskettaa ainakin yhtä toisista koneen osista. Keksikää myös ääni, jota koneenne pitää. Koneet lähtevät liikkeelle, vain se kone, jota opettaja valaisee lampulla, saa pitää ääntä.

Mutta yhtäkkiä leluverstaassa hiljeni ja kaikki valot pimenivät. Hetken aikaa kaikki tontut sekä joulupukki ihmettelivät hiljaa pimeässä, sitten joku tontuista älysi etsiä kynttilän ja pian leluvertasta valaisivat jo lyhdyt. Kaikki kerääntyivät paketointikoneen ympärille, se seisoi paikallaan, ihan hiljaa. Konemestarina toimiva tonttu yritti painaa käynnistysnappia, mutta mitään ei tapahtunut. Kone ei päästänyt äännähdystäkään. 
"Tämä tästä nyt vielä puuttuu," puuskahti Joulupukki. "Meillä on työtä vielä vaikka kuinka paljon ja nyt jos paketointikone reistailee eikä suostu toimimaan, on meillä kahta kauheampi kiire, että ehdimme ajoissa valmiiksi! Mitähän tästä nyt oikein tulee vai tuleeko joulua ollenkaan?", pohti Joulupukki partaansa nykien.

Pienen pieni Toivo-tonttu kuuli tämän kaiken. Toivo oli niin pieni tonttu, ettei se vielä työskennellyt leluvertaalla tai muissakaan Korvatunturin tonttujen töissä isompien tonttujen tapaan. Joulupukki kuulosti niin epätoivoiselta ja muut tontut niin kiireisiltä, että Toivo-tonttu päätti auttaa siinä missä osaisi. Tonttujen taukohuoneen seisällä, isolla ilmoitustaululla luki eräässä lapussa: "MUISTA HUOLEHTIA ELÄINTEN JOULUJUHLAN VALMISTELUISTA!" 
Eläinten joulujuhlan järjestely ei varmaankaan olisi kovin vaikeaa, muistilappuun oli vielä tehty jopa lista muistettavista asioista: kuusen koristeet, lahjat, matot.. Niinpä Toivo nappasi muistilapun ilmoitustaululta ja päätti hoitaa tehtävän. Lyhty ja eläimille varattu eväskori käsissään Toivo-tonttu lähti kohti metsää..Tullessaan metsän laitaan muisti Toivo, ettei tonttu saa metsässä liikkua miten vain. Tontun on aina oltava näkymättömissä ja oltava valmis piiloutumaan uteliaiden katseilta.

Harjoitellaan tonttuna liikkumista ja leikitään peiliä puiden välissä. Aina kun peili kääntyy katsomaan on pikkutonttujen piilouduttava puiden taakse tai muuten maastouduttava. Peilillä on kädessään taskulamppu, pimeän turvin saa liikkua mutta taskulampun valossa on jähmetyttävä/piilouduttava.

Päästyään metsään turvallisesti ja kenenkään huomaamatta alkoi Toivo työhön. Kuusenkoristelu oli ensimmäisenä listassa, niinpä pieni tonttu kaivoi kuusenkoristeet laukustaan ja alkoi koristella puita. "Miksi aina koristellaan kuusi? Kuuset ovat näin talvella muutenkin kauniita tuuheine vihreine oksineen, eivätkö nuo lehdettömät koivut ja pajut ennemminkin koristeita tarvitsisi?" pohdiskeli Toivo. Niinpä Toivo levitteli koristeita kaikkiin metsän puihin, tai kaikkii muihin paitsi siihen kuuseen, jonka ympärillä eläinten joulujuhla oli tarkoitus järjestää.
Mutta mitäs tästä nyt tulee? Eläinten joulujuhlassa kaikki kerääntyvät aina yhden kuusipuun ympärille laulamaan ja juhlimaan, mikä juhla se on, jos kaikki istuvat eri puun alla? 

Huovasta ommelluista koristeissa oli korostetun iso
ripustuslenkki, jotta ne voi ripustaa lapaset kädessä.

Oppilaiden on autettava ja korjattava Toivo-tontun virhe. 3 oppilaan ryhmissä oppilaat lähtevät taskulamppuineen etsimään kuusenkoristeita, aina löydettyään koristeen he tulevat opettajan luokse, ratkaisevat pallon taakse kirjatun laskutehtävän ja sen jälkeen he saavat ripustaa pallon kuuseen. Ryhmän on koko ajan liikuttava yhdessä ja ryhmällä saa olla vain yksi kuusenkoriste kerrallaan kädessä.Matot on Toivo-tonttu sentään järjestänyt kuusen viereen, niin että eläimet pääsevät niille istumaan joululauluja laulaessaan. Mutta voi ei? Toivo-tonttu ei tainnut huomata, että mattoihin oli tullut pieniä tahroja ja ne on nyt käännettävä toisin päin.

Oppilaat seisovat pitkien räsymattojen päällä. Matot pitäisi kääntää ympäri ilman siten, että kaikki oppilaat seisovat koko ajan maton päällä. Toimikaa ryhmänä ja yrittäkää kääntää matto. (Vinkkinä kääntäminen onnistuu kun taittaa 90 asteen kulmaan ja vähän vähältä kääntää ja siirtää oppilaita käännettyyn päähän).

Nyt on eläinten joulujuhlaan valmiina sekä kuusi koristeineen että matot eläimille istuimiksi. Mitä vielä puuttuu? Mitä jouluun vielä tarvitaan?
- Lahjoja! 
- Mihin kummaan Toivo on vienyt eläinten joululahjat? 

Lapset lähtivät oikeasta suunnasta etsimään
eläinten lahjapaketteja, kun metsään oli
sijoitettu lyhtyjä strategisiin paikkoihin..

Liikutaan eteenpäin metsässä kunnes löydetään paketti.

Korvatunturin tontut olivat tehneet tänä vuonna eläimille yhteisen lahjan. Eläimet pitivät kovasti yhdessä pelaamisesta, joten tontut olivat  tehneet heille muistipelin. Mutta Toivo-tonttu ei ollut lainkaan hoksannut, että lahja oli yhteinen. Se oli vienyt muistipelin kortteja moneen eri paikkaan. Mutta eihän kukaan tee mitään yhdellä tai kahdella muistipelin kortilla vai tekeekö?
Autetaan jälleen Toivoa. Oppilaiden löytämässä lahjapaketissa on muistipelipakan korteista ne, joihin on kirjoitettu sana. Kuvalliset kortit on sijoitettu neljään eri pisteeseen n. 30-50m päähän paketista. Oppilasryhmä (3oppilasta) saa yhden kortin, he lukevat kortissa olevan sanan ja käyvät etsimässä sitä vastaavan kuvan. Tuodessaan korttiparin opettajalle he saavat uuden kortin, jota vastaava kuva on etsittävä. Ryhmän on kokoajan liikuttava yhdessä, se ei saa hajaantua. Hyvä muisti auttaa, eikä jokaisella kierroksella tarvitse käydä kaikilla pisteilla etsimässä kortille paria :)
Kun kaikki parit on löydetty, pelataan kierros Aliasta. Jokainen oppilas saa yhden muistipelin kortin, jota vastaavan sanan hän selittää omalle ryhmälleen.


Hyvä, että saatiin eläinten muistipeli kokonaan yhteen pakettiin nyt pääsevät eläimet sitä pelaamaan. Mitäs eläimiä täällä metsässä muuten eläinten joulujuhlaan voisi tulla?
- Karhu
- Ilves
- Hiiri
- Pöllö jne.

Liikutaan metsässä eteenpäin oppilaiden ehdottamien eläimiä esittäen.

Mitä näille eläimille voisi antaa lahjaksi? 

Oppilaat keksivät oman ryhmänsä kanssa jonkin lahjan, jonka he metsän eläimelle antaisivat. Oppilaat esittävät pantomiimina yhden lahjan, jonka metsän eläimille voisi antaa. Lopuksi annetaan yhdessä metsän eläimille, tässä tapauksissa linnuille ja oraville, lahja ja ripustetaan siemenpallo leikkipuiston laidassa olevaan puuhun.

Kun pieni Toivo-tonttu oli saanut kaikki valmistelut metsän eläinten joulua varten valmiiksi palasi hän iloisena Joulupukin leluverstaalle, jossa konemestari oli juuri saanut paketointikoneen toimimaan. Silloin kaikki hurrasivat ja Joulupukki kaivoi taskustaan muistilistan ja pohti ääneen: "Listassani lukee, että metsän joulujuhla pitää valmistella. Kukahan sen tehtävän mahtaisi ehtiä hoitaa?" 
"Hoidettu!", hihkaisi Joulupukin selän takaa pieni Toivo-tonttu. Joulupukki kiitteli kovasti Toivoa, siitä, että tämä oli auttanut vaikka olikin vielä niin pieni. "Kipaisehan nyt reippaasti metsään Toivo, jos sinä olet metsän väelle juhlan valmistanut, niin tottakai sinun siihen pitää osallistua!" sanoi Joulupukki.

Ei kulunut montaa sekuntia ennen kuin leluverstaan ovi kolahti ja Toivo-tonttu oli kadonnut, tonttulakin kulkunen kilisten ja töppösen hiuvuen juoksi Toivo-tonttu takaisin metsään. Ja siellä kuusen ympärillä istuivat jo metsän eläimet joululauluja laulellen...Palataan koristellun kuusen luokse, jonne ekaluokkalaisten kummioppilaat (5lk) ovat kerääntyneet. Osa oppilaista on eläinpuvuissa. Lauletaan yhdessä oppilaiden toivomia joululauluja ja syödään keksejä.

1 kommentti:

Mare kirjoitti...

Mukava retki ja mielenkiintoinen piiri kuusen ympärilla :)