lauantai 13. joulukuuta 2014

Itse tehtyjä joulukortteja ja kummitoimintaa

                              

Joulun alla päätimme yhdessä 5. luokan koulukummien kanssa tehdä joulukortteja, ihan itse alusta alkaen. Nikkaroin mieheni kanssa (hän jotenkin kummassa joutuu säännöllisin välein harrastamaan minun töitäni nikkaroinnin merkeissä ;-) ) uusiopaperikehiä. Kehät syntyivät koululta löytyneestä jämälaudasta ja hyttysverkon puutteessa lahjoituksena saamastani tyllistä, joka ajoi asian oikein hyvin.Uusiopaperimassan valmistimme kananmunakennoista ja käytetystä kopiopaperista, väriä laitoimme massaan silkkipaperista. Silkkipaperia kannattaa laittaa ihan reilulla kädellä, meillä värit jäivät kovin haaleiksi. Silputtu paperi ja kananmunakennot likosivat vedessä yön yli ja sen jälkeen niistä tehtiin tasaista sosetta sauvasekoittimella.

Uusiopaperin valmistaminen on helppoa ja onnistuu myös ekaluokkalaisilta, kummit tosin olivat ihana apu opettajalle :)

Massan lisäksi on hyvä varata saataville paljon sanomalehteä sekä kangasta, jolle paperit kipataan kuivumaan.

1. Uusiopaperikehät asetetaan päällekkäin ja sen jälkeen kehät upotetaan massaan.


2. Anna massan valua hetken aikaa, niin että enin vesi valuu pois massan seasta.


3. Poista ylempi kehä (jossa ei ole tylliä) ja kippaa paperi kankaalle, jonka alla on sanomalehteä. Kuivaa paperia sienellä ja lopuksi nosta kehä varovasti ylös, jolloin paperi jää kankaalle.


Koska ekaluokkalaisia ja 5. luokan kummeja on yhteensä lähes 40, päädyimme jakamaan porukan kahtia. Puolet tekivät ensin paperia ja toiset runoilivat jouluisia runoja kollegani opastamina, seuraavana päivänä osat vaihtuivat. 
Lopuksi runot vielä kirjoitettiin kortteihin ja ne koristeltiin. Kaiken kaikkiaan projektiin meni aikaa 4 tuntia, eli ei kovin paljon. Oppilaiden työskentelyä oli mahtava seurata, 5. luokkalaiset ottavat kummin tehtävänsä vakavasti ja ekaluokkalaiset tsemppaavat isojen kanssa, joten tulosta syntyi! 

Valmiit kortit koulun seinällä kaikkien ihailtavana ja luettavana.
Henkilökohtainen suosikkini:
".. sitten syödään joulukinkku,
siinä isä on aivan kunkku."2 kommenttia:

Kia/ Luetaanko tämä? kirjoitti...

Hienoja tuli. Täytyy itsekin kokeilla tuota paperin tekemistä vaikka ensi jouluna. :) Toimiikohan tuo ilman päällimmäistä kehää, kun muistelen, että olisin joskus itse junnuna tehnyt vain yhdellä kehällä, jossa oli se hyttysverkko? En kyllä enää ihan tarkasti muista, että miten se toimi, mutta mutta...

Anniina-ope kirjoitti...

Se ylempi kehä, jossa ei ole verkkoa tekee korttiin selvemmät reunat. Eli kyllä varmaan onnistuu ilman toista kehää, mutta sitten saa laitella niitä reunoja saksilla..