tiistai 17. kesäkuuta 2014

Steinerkoululaisten penaalitSteinerkoulussa on tapana, että vanhemmat ompelevat itse lapselleen penaalin. Saman tyylisiä penaaleita löytyy googlettamalla waldorf pencil case. Itse pidän hyvin paljon tästä steinerkoulun penaalimallista ja suunnitelmissa on tehdä myös puuväreille samanlainen penaali. Penaalissa säilytetään 1. ja 2. luokilla käytettäviä mehiläisvahaliituja. Steinerkoulussa ei alkuopetuksessa käytetä lainkaan lyijykyniä, vaan kaikki kirjoitus ja piirrustustehtävät niin äidinkielen kuin matematiikan tunneilla tehdään Stockmarin mehiläisvahaväreillä. 1. luokalla käytetään ns. palikkaliituja ja 2. luokalla puikkoliituja. 

Stockmar-liidut 1.-2. luokille
Penaalin ompelemiseen piti alkuperäisen ohjeen ollessa huolellisesti arkistoituna tuntemattomassa paikassa tehdä uusi ohje. Liitän vanhemmille toimittamani ohjeen myös tähän.

Penaaliohje

Tarvikkeet: n. 40cm x 80cm kokoinen pala kangasta ja n. 50cm pätkä nyöriä tai nauhaa.

1. Silitä ja käännä kaikki kankaan reunat kahdesti. Ompele kaksitaitteinen päärme, kaikkiin reunoihin.


2. Taita kangasta sisäänpäin toiselta pitkältä sivulta 9cm ja vastakkaiselta puolelta 6cm.


3. Ompele toiselle puolelle puikkoliiduille taskuja, tee n. 3.5cm välein ompeleita koko pitkälle sivulle.


Ja toiselle pitkälle sivulle ommellaan ompeleita n. 4cm välein, jolloin muodostuu taskut palikkaliiduille.


4. Lopuksi ommellaan nauha/nyöri penaalin päähän kiinnitystä varten.


5. Kun langan pätkät on päätelty ja siistitty, laita penaalin pitkittäissuunnassa puoliksi, kääri rullalle ja sido nauhalla kiinni.1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Huippuopettajalla huippublogi! Kiitos monipuolisista vinkeistä, joita olen saanut omaan opettajan työhöni luettuani blogiasi jo pidemmän aikaa. Jään mielenkiinnolla seuraamaan työtäsi steinerkoulun puolella. Rentouttavaa kesää ja kokemusrikasta tulevaa työvuotta! :)