tiistai 17. joulukuuta 2013

Äitien ja isien joulu uhkasi peruuntua

Korvatunturilla eletään joulukuussa vuoden kiireisintä aikaa. Tontuilla riittää vilinää ja vilskettä: tarkkailulistoihin on tehtävä viime hetken päivityksen kilteistä lapsista ja aikuisista, lahjat pitää valmistaa ja paketoida, eikä porojen valmennusta jouluillan urheilusuoritukseen saa myöskään unohtaa.

Tänä vuonna Korvatunturilla joulua edeltävät viikot olivat tavallista hektisempiä ja aina rauhallinen Joulupukkikin sortui stressaamaan: ehtisivätkö tontut ajoissa. Postin lakkoilu oli aiheuttanut joulukuun alussa katkoksia Korvatunturin toimituksiin ja kilttejä lapsia on tänä vuonna ollut erityisen paljon. 
- Lasten lahjat ovat aina etusijalla ja ne ehdimme tehdä valmiiksi ennen joulua, kertoo Joulupukki. Kilttien aikuisten lahjoja emme kuitenkaan näillä näkymin saa valmiiksi ajoissa ilman apujoukkoja.

Jotta äitien ja isien joulua ei tarvitsisi perua, kutsui Joulupukki apuun oppilaita Särkelän koululta.


Koululle ilmestyi ekaluokkalaisille ja eskareille osoitettu postipaketti, joka sisälsi avunpyyntökirjeen Joulupukilta sekä työhakemuslomakkeita. Tontun tehtävistä kiinnostuneet ekaluokkalaiset ja esikoululaiset täyttivätkin innolla työhakemuksia, joissa he listasivat osaamistaan ja mieltymyksiään. 


Työhakemusten perusteellla Särkelästä löytyikin lupaavia tulevaisuuden tonttuja, jotka pääsivät tänä vuonna työharjoitteluun ja avustamaan tonttuja, jottei kilttien vanhempien joulua tarvitsisi perua.Työhakemusten perusteella eri tonttupajoihin työllistetyt tontut aloittivat kaksi päiväisen pestinsä maanantaina. Tonttupajoissa sahat suhisivat, neulat viuhuivat ja uunin luukusta leijui herkullinen tuoksu. Vilinää ja vilskettä riitti, sillä pikkutontut olivat yksimielisesti päättäneet ettei ainakaan Kemijärvellä yksikään kiltti äiti tai isä jää ilman joulupakettia.

Kuusen koristeiden leipominen käynnissä.

Joulukortti askartelua.


Tiistaina pikkutontut viimeistelivät lahjat, käärivät ne lahjapapereihin ja kirjoittivat lahjan saajien nimet kortteihin. Joulupukin lahjasäkki täyttyi uusilla paketeilla ja kilttien vanhempien joulu tuli pelastetuksi. Se mitä paketeista aattoiltana paljastuu jätetään vielä salaisuudeksi!- Kiitos kovasti Särkelän koulun esikoululaisille ja ekaluokkalaisille. Olemme todella kiitollisia avustanne tänä jouluna, kiitteli Joulupukki. Mikäli tulevaisuudessa tonttuna työskentely kiinnostaa, olen erittäin kiinnostunut palkkaamaan teidät Korvatunturille. Opiskelkaa ahkerasti, niin voimme palata asiaan muutaman vuoden päästä!


----------------------------------------

Mitä tonttupajoissa sitten askarreltiin?
Tässä kohtaa blogiani lukevat oppilaiden äidit sitten sulkevat selaimen, eivätkä tirkistele! 
Lapsiakin kielletään tonkimasta lahjasäkkiä vaatehuoneen nurkassa ennen joulua :)

Nikkaritontut sahasivat haloista tonttukoristeita äitien ja isien iloksi.


Yksi tonttujoukko teki ovikransseja. Styroksrenkaat saivat kangakuorrutteen.


Kanelilla ja kaakaojauheella värjätystä taikataikinasta oppilaat leipoivat kuusen koristeita. Halutessaan sai kuusenkoristeisiin liimata paljetteja koristukseksi. Moni kuitenkin totesi, että yksinkertainen on kaunista :)Käsityötonttujen neulat viuhuivat kiivaassa tahdissa ja paketteihin käärittiin myös joululiinoja.


Toteutuksesta:
Suunnittelimme jouluaskartelu pajapäivää jo syksyllä eskareille ja ekaluokkalaisille. Kantavana ajatuksena oli valinnaisuus, jota ei niin usein pikkuoppilailla ole tarjolla. Vähitellen pajapäivän ympärille kehkeytyi tarina apua tarvitsevasta Joulupukista ja valinnat tehtiin työhakemuslomakkeiden avulla. Työhakemukseen oppilaat merkitsivät kaksi tonttupajaa, joissa heistä olisi eniten apua. Ryhmät saatiin näin helposti tasaisiksi ja jokainen pääsi jompaan kumpaan valitsemistaan jouluaskarteluista. Esikoululaisia ja ekaluokkalaisia oli kaikissa ryhmissä ja kaikki askartelut onnistuivat hyvin sekaryhmissä.
Aikaa työskentelyyn käytettiin työhakemusten täyttämisen lisäksi n. 75min+60min.
4 kommenttia:

Mare kirjoitti...

Niiska. Snif...snif...

Rva Pioni kirjoitti...

Tykkään, tallennan muistiin,
joskus toteutettavksi ja taidanpa jakaa.
Tämä ilahdutti niin.
(Kuulin tänään, että meidän koulua käy ainakin kaksi ihan oikeata tonttua).

Susanna kirjoitti...

Ihana!

Pikku Akka kirjoitti...

Ai, kun kivasti järjestetty työpaja. :)