lauantai 10. marraskuuta 2012

Luistelukausi startattu

Pääsimme aloittamaan luistelukauden jo marraskuussa jäähallissa. Luistelun opetus on minusta aina ollut haastavaa. Ja sopivien leikkien ja harjoitteiden kehittäminen, niin että ne soveltuvat kaikille ja myös motivoivat kaikkia. Päätin kirjata hyviä ja käyttökelpoisia ideoita ylös..

Jääkiekkokin voi olla vaaleanpunaista,
vaaleanpunainen kypäräni aiheuttaa oppilaissa
hyvin usein kateutta :)

  • Liikuntabingo: opettajalla on kortteja (4-5 eri väriä), joissa on jokin numero. Korttien värit tarkoittavat eri tehtäviä (pujottelu, jarrutun, kuljetus, ympyräluistelu jne.) ja kortin numero kertoo suoritusten määrän. Oppilaat nostavat vuoronperään kortteja pussista ja suorittavat tehtävän saadakseen uuden kortin. Värisuoran ensimmäiseksi saanut oppilas on voittaja.
  • Pallosota: opettaja nakkelee tennispalloja ympäri luistelukenttää, kenttä jaetaan keskeltä kahtia ja oppilaat jaetaan kahteen joukkueeseen. Oppilaat saavat tietyn ajan (musiikkikappale tai esim. 2min.) jonka aikana heidän tehtävänä on heittää mahdollisimman monta palloa vastustajan kenttäpuoliskolle.
  • Angry birdsin munien keräily: samat tennispallot nakellaan ympäri kenttää. Oppilaiden tehtävänä on siivota kenttä angry birdsin munista, palloja saa tuoda opettajalle vain yhden kerrallaan. 
  • Hinauspalvelu: oppilailla on mailat ja kaksi oppilasta muodostaa mailoistaan "aisat" edessä oleva vetää kaveriaan perässään mailoilla.
  • Jää, lumi, vesi: kenttä jaetaan kolmeen alueeseen jäähän, lumeen ja veteen. Jää-alueella liikutaan kankeina jääpuikkoina, lumi-alueella liihotetaan kuin lumihiutaleet ja vesi-alueella ollaan veteliä kuin vesi. Jokaisella alueella on oma jahtaajansa, joka yrittää saada omalla alueellaan olevia oppilaita kiinni. Kiinni jäänyt oppilas siirtyy seuraavalle alueelle pakenemaan sen alueen jahtaajaa. Alueelta ei saa poistua ennen kuin jää kiinni.
  • Noidan kattila: oppilaat luistelevat kentän päästä päähän noidan yrittäessä ottaa heitä kiinni. Kiinnijääneet oppilaat noita tuo noidan kattilaansa (keskiympyrä) vapaat luistelijat voivat pelastaa kaverinsa noidan kattilasta ottamalla heitä ohimennessään kädestä kiinni. 
  • Formulat: pareittain liikutaan. Edessä oleva oppilas pitelee kiinni ratista ja ohjaa, takana tuleva on moottori, joka pärisee ja puskee etummaista eteenpäin.
  • Luistelujumppa: Smurffeilta löytyy monia luisteluun ja jääkiekkoon liittyviä kappaleita, jotka soveltuvat luistelutunneille. Kiertoharjoittelu tai muu alkujumppa toimii myös jäähallissa. Fröbelin palikoiden Jumppalaulu (Pää, olkapää, peppu jne.) toimii myös hyvin tasapaino harjoitteluna pikkuoppilaille.

Luistelutunneilla oppilaat eivät pysy paikoillaan ohjeita kuuntelemassa vaan liikkuvat edestakaisin, mikä vaikeuttaa ohjeiden antamista. Hyväksi kokemiani tapoja rauhoittaa ohjeiden kuuntelu on istuttaa lapset polvilleen opettajan ympärille ohjeiden ajaksi. Jäähallissa olen myös käyttänyt musiikkia: musiikin soidessa saa liikkua ja toimia, kun musiikki katkeaa tullaan opettajan luokse kuuntelemaan ohjeita ja ollaan hiljaa.

1 kommentti:

Mare kirjoitti...

Kivoi juttui ja sulla on kyllä upeet varusteet!
Huoliseula missä noin kauheesti kehutaan opettajaa ei ole ainakaan huolilla pilattu.