perjantai 4. syyskuuta 2020

Perjantai parhautta metsässä

Olipa ihana viikko! Ihana olla työssä, josta nauttii ja tällä viikolla ehkä töiden teosta nautin vielä tavallistakin enemmän, kun sain viikon sairausloman jälkeen tehdä täyden viikon omien ekaluokkalaisten kanssa!

Tällä viikolla olemme mitanneet paljon. Ekaluokkalaisten mittaaminen alkaa vertailemalla ja sitä on tehty eri suureilla. Viime viikolla metsässä tutkimme pituutta, tällä viikolla olivat mukana suureista massa, tilavuus ja pinta-ala.

Tasapainovaa´an toimintaperiaatteeseen tutustuttiin jo alkuviikosta punnitsemalla luokassa erilaisia esineitä. Torstain metsämatikka-tunnille olin varannut punnittavaksi esineitä, jotka hieman haastavat oppilaita. Eli isoja ja kevyitä esineitä, kuten iso villalankakerä, ja pieniä, painavia esineitä, kuten metallinen pelilaatikko. Oppilaiden tehtävä oli ensin tehdä arvaus siitä, kumpi esineistä on painavampi ja sitten punnita. Toki ehtiväiset ekaluokkalaiset punnitsivat paljon kaikkea muutakin kuin minun mukanani tuomia esineitä.


Tilavuuksia tutkittiin erilaisten astioiden avulla. Jälleen olin valinnut astioita, joiden muoto saattaa hämätä arviointia. Jälleen oppilaat ensin pohtivat kumpi astia heidän mielestään on isompi ja sen jälkeen täytettiin omasta mielestä pienempi asti vedellä ja kaadettiin vesi toiseen astia. Jos vesi meni yli, oli arvaus mennyt väärin. 
Moni oppilas esimerkiksi ajatteli pullon olevan suurempi kuin laakea vihreä astia, koska pullossa vesi nousee korkeammalle, mutta kuinkas kävikään..



Pinta-aloja tutkittiin paperilappusten avulla. Kolme eri muotoista paperilappusta asetettiin oletettuun suuruusjärjestykseen. Järjestys tarkistettiin mittaamalla paperien pinta-ala männyn kävyillä. Lähes kaikki ekaluokkalaiset olivat sitä mieltä. että ohut ja pitkä paperikaistale on kaikkein suurin. 
Kävyillä mittaamisen jälkeen syntyi oivalluksia ja selityksiä: "Vaikka se on pitkä, niin se on niin kapea!" Pinta-alan arvioiminen on haastavaa, mutta tehtävä oli erinomainen ekaluokkalaisille. Sopii toki vanhemmillekin oppilaille.


Perjantain metsäretkellä palattiin vielä mittaamisteemaan ja vertailuun tutkimalla ensin VaNe-kuvakorttien taloja. Niitä vertailtiin keskenään ja järjestettiin pienimmästä suurimpaan. Oppilaat kuitenkin huomasivat taloilla olevan myös muita vertailtavia ominaisuuksia kuin pienuus/suuruus. Harjoittelimme vertailemaan käyttämällä sanoja leveämpi ja kapeampi sekä korkeampi ja matalampi. Huomasivatka oppilaat myös, että talojen ikkunoiden lukumäärä kasvaa.



Siitä päästiinkin seuraavaan aiheeseen eli lukumäärien vertailuun. Jo ekoina koulupäivinä leikimme ahnetta kettua ja tänään ahne kettu -leikki siirtyi liikuntaleikistä noppapeliksi. Noppia heitellessä syntyi myös tilanne, jossa molemmat pelaajat heittivät yhtä monta. Syntyi ongelmatilanne, jonka seurauksena opimme yhtäsuuruusmerkin.



Autumn leaves are falling down,
falling down, falling down.
Autumn leaves are falling down.
It is autumn now.

Look at all the autum colours, 
autumn colours, autumn colour.
Look at all the autum colours.
Red, yellow, brown.

Make a pile and jump right in,
jump right in, jump right in.
Make a pile and jump right in.
It is autumn now.
(Sävel: Maijan karitsa)



Englannin tuokiossa opettelimme Autumn leaves-laulun ja kertasimme aiemmin opeteltuja värejä. Värejä harjoiteltiin hedelmäsalaatti ja kim-leikin avulla.

Tänään matikkatuokiossa oli vain puolikas luokka kerrallaan ja toinen puolikas askarteli koulunkäynninohjaajan avustuksella pihlajanmarjoista ja puolukan lehdistä syyskransseja. 



Ympäristöopissa meillä on meneillään syksy-jakso ja olemme tutustuneet sieniin ja marjoihin. Tänään metsästä löytyi monta sientä ja opiskelimme sienten osia tutkimalla oikeita sieniä metsässä. Lopuksi luin oppilaille Marjatta Kurenniemen Pilvipaimen kirjasta tarinan Kärpässieni, josta heräsi jälleen hyvää keskustelua toisten huomioimisesta, kiusaamisesta ja tunteista.



Paljon ehdittiin taas metsässä touhuta, näiden lisäksi tietenkin paljon leikkiaikaa, ruokailu ja lisäksi vapaiden leikkien aikana kaikki kävivät open luona suorittamassa matikan viikkoläksyn sekä melkein kaikki lukemassa ääneen.


Ei kommentteja: