maanantai 15. elokuuta 2016

Lomalta paluu arkeen..

Olen viimeisen parin viikon aikana saanut useamman huolestuneen viestin, jossa on huolestuneena kyselty aionko lopettaa blogin pitämisen, kun blogi ei ole päivittynyt. Ehei, en ole lopettamassa, mutta Espoossa koulut alkavat vasta 16.8. enkä palannut Napapiirin eteläpuolelle ennen kuin oli pakko. Viime viikko tosin meni jo Espoon matikkamaan Varga-Neményi-kurssilla 1. luokan oppeja opettajille kouluttaen, joten vasta tänään sain luokkani viimeisteltyä oppilaiden tuloa varten.


Tulevana lukuvuonna minulla on luokassani 20 oppilasta, koska kyseessä on 4-5 yhdysluokka ja molemmat luokka-asteet ajoittain tarvitsevat omaa rauhaa päätin jakaa luokan takaosan kolmeen loossiin kaapeilla. Viime vuonna ikkunan vieressä oli yksi loossi ja se toimi erinomaisesti, joten nyt väliseinät joka välissä. Viikon päästä olen varmasti viisaampi sen suhteen, ovatko välit liian ahtaat.


Viime vuonna sain luokkani pöydät, joihin olen ollut todella tyytyväinen. Oppilaiden omat tavarat säilyvät nimetyissä lokeroissa. Reput oppilaat jättävät käytävälle. Myöskään tänä vuonna en jaa oppilaille omia kyniä ja pyyhekumeja, vaan luokassa on yhteisessä käytössä oleva kynät ja muut varusteet. Viime vuonna kynäpurkit olivat pöydissä, nyt kokeilen yhtä yhteistä kynäpurkkia. Yhtenä luokkatyönä (lue luokkatöistä enemmän alempaa) on kynien teroittaminen, joten muutaman oppilaan tehtävänä on päivittäin huolehtia, että purkissa on teräviä kyniä.

Oven vierestä löytyy myös kännykkäparkki, johon oppilas voi halutessaan
jättää puhelimen koulupäivän ajaksi. Muina vaihtoehtoina on jättää puhelin
reppuun tai pitää sitä taskussa silloin ellei kännykkää tarvita opiskelussa.

Luokan kelloon merkitsin tänä vuonna digitaalisen kellon minuutit oppilaiden avuksi.



Luokan etuosassa on penkeistä muodostettu puolikaari, päivät alkavat ja päättyvät tässä. Myös opettajajohtoiset opetustuokiot toteutetaan puolikaaressa. Moni oppilas tykkää myös istua lattialla ja pitää penkkiä pöytänä työskennellessään.

                            

Uuteen opsiin on kirjattua arjen taidot, osana arjen taitoja ja vastuullisuuteen kasvamiseen kokeilen tänä vuonna "luokkatöitä". Oppilailla on viikottain vaihtuvat vastuutehtävät, kuten jonon johtaja, paperinkeräysastian tyhjentäjä, kuvisjärjestäjä jne. Luokkatyöt löytyvät kortteina luokan etuosasta, nimetty pyykkipoika kertoo kunkin oppilaan tehtävän. Ajattelin, että aluksi oppilaat kokeilevat eri tehtäviä, myöhemmin oppilaat voivat yhdessä neuvotella kuka ottaa minkäkin tehtävän hoitaakseen.


Myös omasta työstä vastuunottamiseen pyrin kasvattamaan oppilaita kalenterin käytön avulla. Kopioin jokaiselle oppilaalle kalenterin pieneksi vihkoseksi. Harjoittelemme yhdessä tapahtumien ja sanakokeiden jne. merkitsemistä kalenteriin ja suunnittelemme koulutyötä ja projekteja yhdessä kalenterin avulla.

Jokaisen oppilaan lokerossa on odottamassa nimetty muovitasku, kalenteri,
olympiajakson tehtävävihko sekä teemavihko olympiajaksoa varten.
Harjoittelin iMovien ja GreenScreenin käyttöä ja tein lyhyen esittelyvideon luokastamme.

                                          




13 kommenttia:

Kia/ Luetaanko tämä? kirjoitti...

Hienolta suunnitelmalta vaikuttaa. Pidän tuosta, miten tuot arjen taidot osaksi luokkatyöskentelyänne. On mainiota, että he pääsevät itse osalliseksi vuosikalenterin suunnittelusta ja näkevät konkreettisesti, millaisia asioita on tulossa. Myöskin se, että he saavat valita vastuutehtäviään on mainio ratkaisu. Toisaalta he myös huomaavat, mitä kaikkea vaaditaan, jotta yhteiset asiat pysyvät kunnossa ja tulevat hoidetuiksi!

Anonyymi kirjoitti...

Mahtavaa, että opetat tällä tavalla kalenterin käyttöä oppilaille!

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä, saisko nähdä mitä Rio-pruju pitää sisällään, kiva että olympiarenkaat näkyy luokassa, oliko niiden askarteluun joku jippo? Hauskaa lukuvuotta.

T.nelosen ope

Anniina-ope kirjoitti...

Olympiarenkaat oli ihan open omaa etukäteisaskartelua. Olympiateemastamme kirjoittelen tänne blogiin sitä mukaan, kun jakso etenee. Tänään päästiin hyvään alkuun :)

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä idea järjestää openpöydän luo tilaa, jotta siinä voi kokoontua pikkuporukalla. Inspiroiva luokkahuone, tulee tarve järjestellä omaakin luokkaa :)

Anniina-ope kirjoitti...

Mä en ikinä istu oppitunneilla open pöydän takana, joten sen vuoksi juuri halusin pöydän nyt oikeaan käyttöön. Eli siinä on pöytätilaa niin open kuin oppilaan tarpeisiin. Minulla on pöydällä yleensä oma läppäri ja penaali. Eipä sitä juuri muuta tarvitse. Kalenteri/tuntisuunnitelmavihko on yleensä nuottitelineellä siinä vieressä, että voi vilkasta jos ei muista mitä oli suunnitellut seuraavaksi.

Anonyymi kirjoitti...

Hienoja ideoita sinulla!
Mistä löysit mainiot kuvat luokkatyökortteihin?

Anonyymi kirjoitti...

Hienoja ideoita sinulla!
Mistä löysit mainiot kuvat luokkatyökortteihin?

Anniina-ope kirjoitti...

Hei,
teacherspayteachers.com on melkoinen aarreaitta. Toki siellä on kaikki englanniksi, eli pitää hieman nähdä vaivaa, että kääntää halutessaan tekstit suomeksi. Jos TpT ei ole sinulle tuttu, niin kannattaa tutustuessa. Rekiströityessä kysytään luottokortin numero, koska TpT:ssä on myös maksullista materiaalia, mutta hyvin paljon ilmaista. Minä en ole vielä kertaakaan ostanut mitään, vaan käyttänyt ainoastaan ilmaismateriaaleja.

Anonyymi kirjoitti...

Lämmin kiitos!
Olen ihastellut tapaasi järjestää opetusta!

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Kirjoitamme kirjoitusviestinnän kurssilla blogistasi kommenttia, jonka julkaisemme http://tieteenverkossa.blogspot.fi/ sivulla. Saisimmeko lainata tämän postausken kuvia/kuvaa/videota postauksessamme. Merkitsemme lähteet. :)

T. Inka ja Meiju Etelä-Pohjanmaan opiston kasvatustieteen linjalta.

Anniina-ope kirjoitti...

Hei!
Saatte lainata kuvia kun merkitsette lähteen :)
Laitatteko tänne suoran linkin kirjoittamaanne juttuun, mielelläni lukisin sen! :)
T. Anniina

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Tässä linkki kirjoittamaamme postaukseen blogistasi: http://tieteenverkossa.blogspot.fi/2016/11/openideat-vinkkeja-opettajan-tyohon.html

Hyvää loppuvuotta!

T. Inka ja Meiju :)