keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Ounasvaaran tähti - satuseikkailu metsässä

1. Luokka kokoontui yökouluun toukokuun tiimellyksessä. Ilta alkoi vanhempien ja lasten yhteisellä metsäretkellä, jolla oli yhteistä ohjelmaa aikuisille ja lapsille. 18 ekaluokkalaista vanhempineen ja sisaruksineen kokoontui Ounasvaaralle etsimään Ounasvaaran tähteä. Alla on kuvattu satuseikkailu kokonaisuutena tarinan muotoon kirjoitettuna. Tarina alkoi nuotiolta, jonka jälkeen tarina jatkui jokaisella rastilla kuvatulla tavalla. Lopuksi koko joukko kokoontui nuotiolle tarinan lopetukseen. Kokonaisuudessaan seikkailu vei aikaa n. 75min.
Illalla ekaluokkalaisten kömmittyä makuupusseihin kerroin oppilaille vielä iltasadun Ounasvaaran tähdestä eli kerroin seikkailun vaihe vaiheelta oppilaille ja jokainen sai elää kokemuksensa mielikuvissaan vielä uudelleen. Johdanto metsäseikkailulle:

Ounasvaaralla eläimet ovat vuosisatoja ellei jopa tuhansia eläneet sovussa, toisiaan kunnioittaen ja toisiaan auttaen. Eläimillä on yhteinen tehtävä ja yhteinen salaisuus. Ounasvaaran huipulla on nimittäin kullankeltaisena hohtava tähti. Sen valo ja lämpö saavat jokaisen hyvälle mielelle, eikä tähden loisteessa riitoja synny tai jos syntyykin ne ratkeavat nopeasti.  Nykyään Ounasvaaralla liikkuu eläinten lisäksi myös lenkkeilijöitä, hiihtäjiä ja marjastajia. Monikaan ihminen ei tiedä salaisuutta Ounasvaaran tähdestä, mutta he huomaavat sen vaikutukset kyllä vaikkeivät tiedä mistä ne johtuvat. Kaupungin vilskeestä Ounasvaaran metsään astuessaan ihmisten suupielet kääntyvät ylöspäin, he hengittävät syvään tähden lämmintä hohdetta ja saattaapa joku jopa hyräillä itsekseen. Näin on ollut vuosikausia..
Kunnes eräänä keväänä…
Keväällä lumien sulaessa, kun eläimet kiipesivät tapansa mukaan Ounasvaaran laelle talvipesistään ja valmistautuivat kiillottamaan tähden, joka sitten saisi hohtaa ja tuoda hyvää mieltä metsän eläimille ja ihmisille. Mutta eläimet eivät löytäneet juhannuskallion kivien alle kätkemäänsä tähteä mistään. Viime talven kovat pakkaset ja lämpötilan muutokset aiheuttivat sen, että Ounasvaaran tähti oli pirstoutunut pieniksi palasiksi, jotka levisivät ympäri Ounasvaaraa.
Eläimet olivat kauhuissaan tapahtuneesta ja alkoivat syytellä toisiaan tapahtuneesta. Kuka oli keksinyt kätkeä tähden juuri sinne? Ja jos kerran tiesit, ettei tähti ole turvassa kätköpaikassa mikset sitten sanonut mitään? Syyttelyt kaikuivat metsässä ja tähden mukaan tuoma lempeys ja hyvä mieli olivat tiessään.
Tähden kaikki kappaleet olisi etsittävä ja koottava tähti, muuten ei elämä Ounasvaaralla palaisi entiseen uomaansa.
Karhu sanoi: Minä lähden etsimään tähden kappaleita. Löydän varmasti kaikki, sillä olen meistä vahvin ja jaksan nostaa syrjään kivet ja kaatuneet puut. Sitten saatte kiittää minua syyttelyn sijaan.
Jänis sanoi: Minä lähden etsimään myös tähden kappaleita. Olen meistä nopein, että löydän varmasti pian kaikki palaset Sitten saatte kiittää minua syyttelyn sijaan.
Myyrä sanoi: Minä olen meistä pienin, että mahdun jokaiseen koloon. Löydän varmasti kaikki palaset. Sitten saatte kiittää minua syyttelyn sijaan.
Orava sanoi: Minä olen meistä paras kiipeilijä. Puun latvasta näen kaikkialla ja loikkaan nopeasti puusta toiseen, korkealta näen enemmän kuin te muut. Löydän varmasti kaikki tähden kappaleet. Sitten saatte kiittää minua syyttelyn sijaan.
Poro sanoi: Nopeus ei aina ole tärkeintä, minä olen meistä rauhallisin ja etenen hitaasti mutta varmasti säheltämättä. Minä varmasti löydän kaikki kappaleet, kun te kovalla vauhdilla porhallatte ohi. Sitten saatte kiittää minua syyttelyn sijaan.
Viimeisenä kettu totesi: Mutta minä olen meistä älykkäin ja ovelin, etsikää te vain. Kyllä minä älylläni keinot keksin ja kaikki tähden palaset kokoan. Sitten saatte kiittää minua syyttelyn sijaan.
Kaikki eläimet olivat varmoja siitä, että juuri niiden taidot ja ominaisuudet olisivat parhaimmat ja että niiden ansioista rauha palaisi Ounasvaaran metsiin.
Niin lähtivät eläimet kukin omaan suuntaansa etsimään tähden kappaleita.

(Johdanto kerrotaan laavulla kaikille yhteisesti ja sen jälkeen oravat, karhut, ketut, myyrät, porot ja jänikset (jokaiseen ryhmään on etukäteen nimetty 3 oppilasta perheineen) lähtevät kukin omalle rastilleen etsimään Ounasvaaran tähteä. Jokainen ryhmä saa mukaansa salaisuuspussin, jossa on ryhmän tunnus (eläimen kuva) ja johon ryhmä kerää löytämänsä tähden kappaleet. Rasteja laavun ympäristössä on kuusi, puolet miehitettyjä ja puolet miehittämättömiä. Rastit kierretään myötäpäivään.)

Salaisuuspussit ryhmätunnuksineen. Salaisuuspussiin kerättiin
matkan varrelta löytyneet tähden kappaleet.
Eläimet on piirtänyt Linda Hakala.


Suo

Kun karhut/ketut/karhut/jänikset/oravat/myyrät saapuivat suon laitaan näkivät he suon keskellä olevalla saarekkeella hehkui jotakin kullankeltaista. Sinne oli päästävä, suo oli kuitenkin täynnä upottavia ja vaarallisia suon silmiä, niihin ei saisi pudota. Mättäältä mättäälle siirtyen karhut/ketut/jänikset/oravat/myyrät lähtivät ylittämään suota.


(Ryhmän tehtävänä on joogamaton kappaleita apunaan käyttäen siirtyä ”suon laidasta” suon keskellä olevalle saarekkeelle, jonne on asetettu tähden kappale. Jokaisella ryhmällä on käytössään joogamaton palasia 2 vähemmän kuin ryhmässä on jäseniä. Kaikkien ryhmän jäsenten on yhdessä siirryttävä suon keskellä olevalle saarekkeelle ja sieltä suon toiseen laitaan. Ainoastaan joogamaton päälle saa astua, palasia saa siirtää. Selvittyään suon yli jatkavat eläimet matkaansa. Löytämänsä tähden kappaleen he saavat mukaansa.)

Evästauko (miehittämätön rasti)

Etsiessään tähden kappaleita koko pitkän päivän, tulivat eläimet tietenkin nälkäisiksi. Viimein kaikkien vatsat kurnivat niin kovaäänisesti, että oli pysähdyttävä ruokailemaan. Ratkaiskaa seuraavat tehtävät yhdessä pohtien, käyttäkää apuna käpyjä/keppejä/kiviä tarkistaaksenne vastauksenne! (Tehkää niin monta kuin ehditte, kaikkia ei tarvitse ehtiä tehdä. Antakaa lasten pohtia ja selittää, aikuiset voivat ymmärtämättömiä ja kysellä tyhmiä ;-) )

  • Kaikki ryhmänne jäsenet haluavat syödä kaksi omenaa. Kuinka monta omenaa tarvitaan, että kaikille riittää kaksi omenaa? Miksi? Selitä miten päättelit! Rakenna kuva!
  • Kolmea ryhmän jäsentä varten on varattu 9 pähkinää. Kuinka monta pähkinää jokainen näistä kolmesta saa? Miksi? Selitä miten päättelit! Rakenna kuva!
  • Evääksi varattuja voileipiä on 15 kappaletta. Jaatte voileipiä kolme kappaletta aina yhdelle henkilölle. Kuinka monelle ryhmänne jäsenelle leipiä riittää? Kuinka moni jää ilman? Miksi? Selitä miten ratkaisit! Rakenna kuva!
Näkymätön polku

Illan viilentyessä alkaa sumu nousta vaaran rinteille. Juuri ennen kuin sumu peittää näkyvyyden kokonaan näkevät karhut/ketut/karhut/jänikset/oravat/myyrät edessään jotakin keltaista hohdetta, sen täytyy olla tähden kappale! Sumu vain tiivistyy ja karhut/ketut/karhut/jänikset/oravat/myyrät joutuvat haparoimaan tietään, askel askeleelta tunnustellen mihin polku johtaa.

(Maahan on naulattu matonkuteesta 4x4 ruudukko, jonka läpi kulkee näkymätön polku. Ryhmän jäsenet saavat vuorotellen astua ruudukkoon, kunnes astuvat ulos polulta ja joutuvat palaamaan jonoon. Rastin ohjaaja kertoo mistä ruudusta polku alkaa ja polun viimeisessä ruudussa on tähden palanen, merkkaamassa polun loppua. Rastin ohjaaja kertoo, jos ryhmän jäsenet astuvat pois oikealta reitiltä ja palauttaa heidän alkuun. Ryhmän jäsenet saavat auttaa ja ohjata toisiaan.


10
11
12
8
9


7
6
3
2

5
4
1

Kaikkien ryhmän jäsenten on kuljettava näkymättömän polun läpi ennen kuin ryhmä pääsee jatkamaan matkaansa.)

Näkymätön polku-tehtävässä harjoiteltiin samalla
uudessa opsissakin mainittuja ohjemointi taitoja,
kun opastettiin kaveria liikkumaan ruudukossa
eteenpäin oikealla polulla.


Eläinten asuinpaikat (miehittämätön rasti)

Ounasvaaran kätköissä on pieni sammalkattoinen mökki, jossa karhut, ketut, karhut, jänikset, oravat ja myyrät oravat ovat asuneet sovussa. Nyt kun eläinten välillä on riitoja, ovat eläimet riidelleet myös siitä mikä huone kuuluu kenellekin. Aikojen alussa on kuitenkin huonejaosta tehty säännöt. Lukekaa huolellisesti huonejaon säännöt ja asettakaa jokaisen huoneen ovelle kyltti, joka kertoo huoneen asukkaan. Näin eläimet pääsevät illan tullen nukkumaan eikä nukkumapaikoista tarvitse kiistellä.

(Suoritettuanne tehtävän poistattehan huonekyltit, jotta seuraava joukkue saa ratkaista tehtävän itse.)

Eläimet asutettiin asumaan pieneen punaisen mökkiin.
Lähipuista löytyivät seuraavat ohjeet:
  • ORAVA JA KETTU EIVÄT ASU SAMASSA KERROKSESSA.
  • MYYRÄ EI OLE JÄNIKSEN NAAPURI.
  • KARHULLA ON VAIN YKSI NAAPURI.
  • MYYRÄ ASUU YLÄKERRASSA.
  • PORO ASUU KETUN YLÄPUOLELLA.
  • ORAVA ASUU MAHDOLLISIMMAN KAUKANA KARHUSTA.


Osaisitko sijoittaa eläimet oikeisiin huoneisiin?Hämähäkin verkko

Ounasvaaralla asuu myös hämähäkkejä, jotka punovat verkkojaan puiden väliin. Karhut/ketut/karhut/jänikset/oravat/myyrät törmäävät suureen hämähäkin verkkoon, jonka toisella puolella näkyy Ounasvaaran tähden palanen. Verkko on niin suuri, ettei sitä voi kiertää vaan eläinten on taiteiltava itsensä hämähäkin verkon läpi osumatta verkkoon ja jäämättä kiinni siihen.


(Puiden väliin on rakennettu hämähäkin verkko matonkuteesta/kuminauhasta. Hämähäkin verkossa on isoja ja pieniä aukkoja, aukkoja on enemmän kuin ryhmän jäseniä. Jokaista aukkoa saa käyttää vain kerran. Ryhmän on päästävä hämähäkin verkosta läpi voidakseen jatkaa matkaa.)


Viestin jättäminen (miehittämätön rasti)

Eläimet tutkivat kukin omalla tavallaan Ounasvaaran rinteitä löytääkseen kaikki rikkoutuneen tähden kappaleet. Kun karhut/ketut/karhut/jänikset/oravat/myyrät olivat alueen tarkistaneet jättivät he jälkeensä viestin, etteivät lajitoverit turhaan etsisi tähden kappaleita sieltä.

Karhut rakentavat omaa nimeään viestiksi siitä, että
vaaran rinne on täältä tarkistettu.

Ohje: Rakentakaa luonnonmateriaaleja (keppejä, kiviä, käpyjä, maassa olevia lehtiä jne. käyttäen jälkeenne tuleville viesti, että olette etsineet tähden kappaleita alueelta. Voitte kirjoittaa keppejä/kiviä yms. käyttäen viestin maahan tai rakentaa löytämistänne materiaaleista ryhmänne eläimen kuvan. Teillä on aikaa n. 10min. Käykää lopuksi katsomassa näköalatornista miltä viestinne näyttää yläilmoista!

Löydätkö karhun, ketun, myyrän, poron, oravan ja jäniksen?

Yhteinen lopetus (ryhmien kierrettyä kaikki rastit, palataan laavulle)

Illan tullen kaikki eläimet kokoontuivat yhteiseen tapaamispaikkaansa.
-       Löysikö joku Ounasvaaran tähden? (Ei.)
-       Löysikö joku palasia Ounasvaaran tähdestä? (Kyllä.)
-       Muodostuuko ryhmänne palasista Ounasvaaran tähti? (Kokeillaan ja todetaan, että ei.
-       Eivät karhut, ketut, porot, jänikset, myyrät eivätkä oravat onnistuneet löytämään kaikkia tähden palasia. Onko Ounasvaaran tähti ikuisiksi ajoiksi kadotettu vai voisivatko eläimet tehdä vielä jotakin? (Kyllä, jos he yhdistävät löytämänsä tähden palaset muodostuu niistä Ounasvaaran tähti. Yhdistetään kaikkien ryhmien löytämät palaset ja kootaan palapeli.)

Yhteistyöllä Ounasvaaran tähti rakentui!

Kukaan eläimistä ei yksin onnistunut tehtävässä, tarvittiin vikkeläkoipisia jäniksiä, vahvoja karhuja, älykkäitä kettuja, ketteriä oravia, kärsivällisiä poroja ja pieniä joka koloon mahtuvia myyriä, jotta kaikki Ounasvaaran tähden palaset löytyivät. Yhteistyöllä tähti saatiin koottua! Ja niin palasi myös rauha ja hyvämieli kaikkien Ounasvaaralla liikkuvien sydämiin.

Ounasvaaran tähtiNäin kesän lähestyessä tähteä on vaikea nähdä auringon paistaessa yötä päivää, mutta siellä se loistaa. Pimeinä talviöinä saatat nähdä Ounasvaaran tähden valaisevan metsää vaaran laelta ja muistuttaen meitä siitä, että niin kauan kuin olemme huomaavaisia toisiamme kohtaan ja teemme yhteistyötä pystymme vaikka mihin.

-------

 Seikkailun toteutus metsässä vei aikaa n. 75min. Rasteja ohjaamassa oli kolme aikuista. Jokaisessa ryhmässä oli aikuisia, joten ekaluokkalaiset pystyivät helposti suorittamaan rastien tehtävät ilman että alkava lukutaito hidastaisi tehtävien suorittamista.

Seikkailuun tarvittavat materiaalit:
-       Pahvilaatikon/joogamaton palaset ylitystehtävään.
-       Matonkudetta
-       Nauloja, vasara ja sakset hämähäkinverkon ja näkymättömän polun rakentamiseen.
-       Talo ja sen asukkaat laminoituna.
-       Salaisuuspussit, joissa jokaisen ryhmän tunnus.
-       Tehtäväkortit itsenäisille rasteille.
-       Tähden kappaleet.

Jos haluat metsäseikkailun Word-dokumenttina sisältäen tehtäväkortit itsenäisille rasteille löydät sen täältä. 

4 kommenttia:

Mare kirjoitti...

Reippaita retkeläisiä ja yökoululaisia saaneet nauttia hauskasta seikkailusta.

mainamummu kirjoitti...

Aivan ihana seikkailu! Olen kehittelemässä eskarien metsäpäivää toukokuun lopulle ja tästä seikkailusta sain monta ideaa meidän retkellemme. Kiitos kun jaoit!!

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Aivan upea seikkailu! Jäin miettimään, että kiersikö jokainen ryhmä siis jokaisen rastin, ja oliko jokaisella rastilla aina yhdelle ryhmälle yksi tähden palanen?

Kiitos jos ehdit vastata!

Anniina-ope kirjoitti...

Hei!
Jokainen ryhmä kiersi kaikki rastit.
Alunperin ajatuksena oli, että jokaiselta rastilta ryhmä saa mukaansa tähden palasen, mutta silloin tähden palasten määrä olisi tuplaantunut ja jo nyt haasteellisesta tähden kokoamisesta olisi tullut lähes mahdotonta. Sen vuoksi päädyin vaihtoehtoon, jossa vain miehitetyiltä rasteilta sai tähden palasen mukaansa.