tiistai 26. maaliskuuta 2013

Lumikarnevaalit

Järjestimme alakoulun oppilaille liikuntapäivän yhtenä vaihtoehtona lumikarnevaalit. 
Lumikarnevaaleihin osallistui n. 50 oppilasta ja 8 opettajaa/koulunkäynnin ohjaajaa.
Oppilaat kiersivät ryhmissä (n. 15 oppilasta/ryhmä) neljässä eri aktiviteettipisteessä päivän aikana. Aikaa jokaiselle pisteelle oli varattu 40min. Matkoineen (n. 30min yhteensä) päivän pituus oli 4 tuntia.

1. piste: Talviolympialaiset
  • Oppilaat jaettiin kahteen ryhmään, jotka kilpailivat keskenään. Lajeina olympialaisissa oli aarteenetsintä ja tarkkuusheitto, tandem-hiihto ja liukuriravit.
  • Aarteenetsintä: molemmista joukkueista ensimmäiset oppilaat lähtevät etsimään merkityltä alueelta timantteja (värillisiä jääpaloja). Löydettyään yhden timantin juoksevat oppilaat takaisin joukkueensa luokse, pudottavat timantin ämpäriin ja seuraava oppilas saa lähteä etsimään timanttia. Jatketaan kunnes kaikki timantit on löydetty. Timanttien löydyttyä joukkueet heittävät timantteja maassa oleviin vanteisiin. Pisteet lasketaan vanteisiin osuneiden timanttien mukaan.
  • Tandem-hiihto: joukkue hiihtää sovitun matkan tandem-suksilla viestinä.
  • Liukuriravit: liukuriin kiinnitetään hyppynaru. Hevonen vetää hyppynarulla liukuria, jonka päällä istuu toinen oppilas. Parit kiertävät sovitun merkin ja viesti-periaatteella lähtee liikkeelle seuraava oppilaspari.
2. piste: Hiihto/luistelu

  • Oppilaat ottivat mukaan lumikarnevaaleille oman valintansa mukaan luistimet tai sukset.
  • Luistelu-pisteellä oppilaat pelasivat jääpalloa.
  • Hiihto-pisteellä harjoiteltiin mäenlaskua ja pujottelua, sekä pelattiin pallosotaa. Mäkeen oli merkitty pehmeillä kartioilla pujottelurata, jonka avulla harjoiteltiin suksiketteryyttä. Kun harjoituspujottelut oli tehty, siirrytiin harjoittelemaan esineiden poimimista laskun aikana. Oppilaat jaetaan kahteen ryhmään, esim. tytöt ja pojat. Mäkeen oli levitetty tennispalloja ja footbag:ejä matalien kartioiden päälle ja tavoitteena oli oppilailla poimia laskun aikana pysähtymättä pallo ja mäen alapuolella pudottaa pallo koriin. Kun kaikki pallot on mäestä kerätty, oppilaat laskevat keräämänsä pallot. Lopuksi pelataan pallosotaa, eli joukkueet asettuvat omille kenttäpuoliskoilleen ja sovitun ajan aikana tavoitteena on saada vieritettyä pallot toisen joukkueen puolelle.
3. piste: Pimp my pulkka

  • Oppilaiden tehtävänä on 3-5 oppilaan ryhmissä rakentaa pahvilaatikosta itselleen laskuväline.
  • Materiaaleiksi varattiin rakenteluun naruja, väripapereita, tusseja, jätesäkkejä, niittejä ja teippiä. 

4. piste: ruokailu

Ruokailurastilla syötiin eväitä ja paistettiin makkaraa. Ruokailurasti oli vapaamuotoisempi ja oppilailla oli tässä aikaa myös esim. laskea peppumäkeä.


Ennen kotiin lähtöä järjestimme tuunattujen pulkkien kiihdytysajot, eli suoritimme yhteisesti koeajot pulkille. Ryhmät valitsivat rakennusporukastaan yhden koelaskijan, joka laski toista koelaskijaa vastaan mäessä. 

Aikataulu:               Hiihto/luistelu       Olympialaiset     Pimp my pulkka     Ruokailu
klo 9.45-10.25        3lk.                        1-2lk.                 4lk.                          -----
klo 10.25-11.05      4-5lk.                     ----                     3lk.                          1-2lk.  
klo 11.05-11.45      1-2lk.                     4lk.                    ----                           3lk.
klo 11.45-12.25      -----                        3lk.                   1-2lk.                        4lk.

Jokaisella pisteellä oli yksi tauko, jonka aikana opettajat kävivät itse syömässä, avustivat muita ja siivosivat paikkoja.Arviointia:
Kokonaisuutena lumikarnevaalit toimivat erinomaisesti. Aikataulutus oli juuri sopiva ja 40min. oli sopiva aika jokaiseen pisteeseen. Luistelussa ja hiihdossa 40 minuuttiin sisältyi myös varusteiden vaihtoon käytettävä aika, mutta se riitti oikein hyvin. Oppilas ryhmät oli jaettu luokkatasoittain kolmeen ryhmään (1.-2.lk, 3lk. ja 4.-5.lk). Toimintapisteiden haastavuutta sovellettiin hieman ryhmän tason mukaan, mutta pääsääntöisesti samat tehtävät toimivat kaikilla ryhmillä.

1 kommentti:

Mare kirjoitti...

Riemullinen päivä ollut koululaisilla. Pulkat ovat oikein komeita ja varmasti on hyvät liu´ut tulleet. Mitenkähän äidinkielen opetaja tuonkin sanan muotoilisi :)