perjantai 19. lokakuuta 2012

Metsäretki polkupyörillä

Liikenneviikko huipentui polkupyöräretkeen Tasasenvaaraan, jossa on näköalatorni ja tulistelupaikka. Emme halunneet tehdä höpöhöpö-retkeä, vaan retkellä opiskeltiin opetussuunnitelman mukaisesti, tosin huomattavasti hauskemmalla tavalla kuin luokkahuoneessa yleensä.

Aamulla järjestyimme jonoihin ja kertasimme jonossa ajamisen säännöt ja käsimerkit ennen lähtöä. Matkaa retkikohteeseen oli n. 3km. Pelkästään porukalla retkikohteeseen pyöräily oli oppilaista jännittävää. Retkipaikalle päästyämme jaoimme oppilaat 4 oppilaan ryhmiin, joissa työskenneltiin erilaisilla pisteillä. 

1. piste - metsämatikka

Metsämatikkaa harrastettiin metsässä ja harjoiteltiin hahmottamista ja sarjoittamista. Lisää metsämatikasta löytyy aiemmista blogikirjoituksista.

2. piste - puutyöt

Tällä pisteellä oppilaat sahasivat pajusta itselleen sopivan kokoisen pätkän, vuolivat puukolla ja tussilla viimeistelivät avaimenperänsä kynän näköiseksi.


Koululla avaimenperät saivat vielä peräänsä silmukkaruuvin ja avaimenperärinkulan.3. piste - ilmansuunnat


Tällä pisteellä oppilaat kokosivat yhteistyössä jättipalapelin (n. 40cm x 70cm), josta muodostui ilmansuuntia osoittava tähti. Kun palapeli oli kasattu oppilaat pohtivat mitä pohjoinen, etelä, itä ja länsi ovat. Rastia ohjaava aikuinen esitteli oppilaille kompassin ja opittiin mitä kompassi näyttää. Lopuksi käännettiin palapelin ilmansuunnat osoittamaan oikeisiin suuntiin ja jokaisesta pääilmansuunnasta löytyi n. 20m päästä rasti, jolla piti tunnistaa puu/marja. 


4. piste - marjanpoiminta

Marjanpoimintapisteellä oppilaat tunnistivat ensin mustikan, puolukan ja variksenmarjan. Sen jälkeen ryhmällä oli 10min aikaa kerätä niin paljon mustikoita kuin vain ehtivät. Isoja mustikoita oli retkikohteessa niin paljon, että oppilailla oli kaikilla naamat sinisinä kotiin palatessa.

5. piste - ensiapu

Ensiapupisteellä tutustuttiin ensiapupakkauksen sisältöön. Ensiapupakkaukseen oli laitettu myös ylimääräisiä tavaroita kuten huomioliivi, teippirulla, puukko, päänsärkylääkepaketti jne. Oppilaat pohtivat mitä pakkaukseen oikeasti kuuluu ja mitkä olivat ylimääräisiä. Samalla voi pohtia myös mitä ensiapupakkauksen lisäksi olisi hyvä olla mukana metsäretkellä. 
Jos aikaa on enemmän voi lopuksi harjoitella siteen tekemistä, paarien rakentamista kahdesta riusta ja huovasta tms. 

6. piste - tikkupulla

Eväät ovat retkellä tärkeitä. Meillä oli perinteisten retkieväitten lisäksi mukana tikkupullataikina, jota paisteltiin yhdellä pisteellä. Tikkupulla oli monelle oppilaalle uusi tuttavuus.

Kaiken kaikkiaan retki vei aikaa 4 tuntia. Oppilaita oli mukana 21 ja aikuisia 6. Kahden opettajan lisäksi olimme onnekkaita saadessamme mukaan kouluavustajan, innokkaan luokanopettajaopiskelijan ja kaksi avuliasta äitiä, joista oli iso apu.Ei kommentteja: