Tänään sekoittelin kuvaamataitoa ja matikkaa, jotta saisimme luokkaan joulukoristusta.
Olin jakanut pöytäryhmiin erilaisia tasokuvioita. Aluksi luokittelimme tasokuvioita. Oppilaat tunnistivat helposti kolmiot, nelikulmiot ja ympyrät. Luokittelun jälkeen kyselin kultakin ryhmältä kuinka monta palaa heillä oli yhteensä ja paljonko tarvitsisivat lisää, jotta olisi kahdeksan. Hajotelmat olivat hyvin muistissa eilisestä ja vastaukset tulivat kuin apteekin hyllyltä.
Seuraavaksi oppilaat saivat kolmen hengen ryhmissä rakentaa minuutissa omista tasokuvioistaan jonkin kuvion, tuloksena oli taloja, kirkkoja ja raketteja. Rakennelmien ihastelun jälkeen jokainen oppilas piirsi ja leikkasi pöydällä olleiden tasokuviomuottien avulla väripapereista itselleen kahdeksan erilaista tasokuviota. Oppilaiden leikellessä kiersin kyselemässä montako kullakin on ja paljonko tarvitaan vielä. Kahdeksaan täydentämistä tuli siis siinä sivussa moneen kertaan.
Leikattuaan palat oppilaat sommittelivat palasistaan talon siniselle paperille. Tasokuviot liimattiin ja lunta väritettiin liiduilla maahan. Lopuksi oppilaat saivat valkoisella peitevärillä ja hammasharjalla roiskia lumipyryä paperilleen.
Talon valmistuttua oppilaat laskivat vihkoihinsa ensin eri tavoin tasokuvioiden yhteismäärän ja eri muotojen osayhteismääriä.
Kuinka monta tasokuviota talossasi on yhteensä?
6+1+1=8
1+1+6=8
1+6+1=8 jne.
Kuinka monta tasokuvioista on kolmioita?
8-6-1=1
Kuinka monta tasokuvioista on nelikulmioita?
8-1-1=6
Kuinka monta tasokuvioista on ympyröitä?
8-1-6=1
Tämä tehtävä oli osalle oppilaista liian haastava, koska en ollut tehnyt valmista monistetta vaan piti itse tehdä vihkoon muistiinpanot. Ensi kerralla fiksumpana teen valmiin monisteen, johon voi täydentää.
Tämä vei aikaa noin 60min.
Koulun jälkeen kiinnitin talot "joulukaduksi" taululle ja tein maalarinteipillä alle lukusuoran. Maanantaina oppilaat saavat numeroida omat talonsa sekä kiinnittää lukusuoralle numerotkortit. Tarkoituksena on myös joulukuun aikana lisäillä joulukadulle erilaisia asioita, esim.
- itsenäisyyspäivänä joka toisen talon pihalle nostettiin salkoon lippu
- tonttu kurkistaa talon takaa, talon numero on suurempi kuin 5, mutta pienempi kuin 8. Luku on pariton.
Idean taloihin sain Pinterestistä, matikkaan sovittaminen oli oma ideani, vaikkain Varga-Nemenyi materiaalin johdattelema :)
Raikasta ja värikästä opiskelua.
VastaaPoista