Sivut

maanantai 7. joulukuuta 2015

Suomi ja SIbelius


Sibelius-jakso päättyi itsenäisyyspäivä-juhlaan, joka oli koulussamme myös Sibelius 150v.-juhla. Tähän kirjoitukseen olen vielä koonnut jakson lopussa Sibeliukseen ja Suomeen liittyviä juttuja.

Alakoulun aarreaitassa julkaistu Anna-Kaisa Kauralan Sibelius-räppi oli luokassamme ihan hitti! Sitä on räpätty moneen otteeseen.

Yksi kasi kuus ja viis
syntymävuosi Jannen siis.
Syntymäpaikka Tavastehus,

lahjaksi annettu musikaalisuus.

Kertosäe:
Sibelius Sibelius
meille melko uus tuttavuus
Sibelius Sibelius
Suomen suurin kuuluisuus

Sibelius pisti nuotteja pinoon,
silloin ei mennyt mikään vinoon.
Lauluja, biisejä, onhan noita,
seitsemän on niitä sinfonioita.

Kertosäe

Kaksi nolla yks ja viis
juhlavuosi on nyt siis.
Sibelius oli jäätävä nero,
Jos et usko, oot ihan zero!

Kertosäe
(Anna-Kaisa Kaurala)

Sibelius-räpin lisäksi lauluohjelmistoomme kuului Maamme-laulu sekä Jukka Salmisen "Nostetaan lippu salkoon". Laulun sanat tosin kaipaisivat hieman päivitystä, sillä olen itse laulanut tätä laulua ekaluokalla, jolloin Suomi täytti 75v. Nykyisille oppilaille isoisän voisi jo korvata isoisoisällä :)

Nuotit kappaleeseen löytyy Jukka Salminen ja lapset
Lastenmaa-lauluja nuottivihkosesta.



Timo Koivusalon ohjaama Sibelius-elokuva on kokonaisuutena 3. luokkalaisille liian raskassoutuinen, mutta hyödynsin Sibelius-elokuvan kohtausta, jossa Finlandian esittäminen konsertissa on kielletty ja käsiohjelmiin painetaan Finlandian tielle Fantasia. Konsertissa on yleisö yhtyy Finlandiaan ja nousee omalla tavallaan kapinaan Venäjää vastaan. Kohtaus kestää n. 4min.
Oppilaat tunnistivat heti kappaleen Finlandiaksi ja tämä kohtaus antoi meille hyvän pohjan keskustelulle itsenäisyyspäivästä ja miksi sitä vietetään. 
Kyseinen kohtaus ei ole historiallisesti täysin paikkansa pitävä, sillä Finlandia sanoitettiin vasta vuosia myöhemmin, mutta en antanut sen tässä häiritä.

Teimme yhdessä itsenäisyyspäivän traditioista käsitekartan vihkoihin ja lopuksi kerroin selityksistä, joita liittyy ikkunalla itsenäisyyspäivän iltana poltettavien kahden kynttilän taustalle. Selitys jääkärien turvapaikasta tuntui olevan oppilaille mieluisin :)
                                          




Itsenäisyyspäivään kuvistyönä teimme perinteisen painamalla tehdyn kynttilätyön. Vaikka olen tehnyt aiemmin työtä eskareiden ja ekaluokkalaisten kanssa, niin riitti siinä haastetta 3. luokkalaisillekin. Kärsivällisyys, jota koko paperin näyttäminen pelkästään painamalla, oli monella oppilaalla koetuksella.


Moniste on pdf-muodossa täällä.
Oppilaiden vihkoihin tuli itsenäisyyspäivästä tietoa sanelun muodossa, jonka erityisopettaja teetti ja jotta saimme arviointimateriaalia sekä mahdollisuuden vertailla oppilaiden kirjoittamisen kehittymistä syksyn aikana. Lisäksi oppilaat tekivät luetun ymmärtämisen tehtävän ja lukivat yllä olevan tekstin itsenäisyyspäivästä ja vastasivat sen jälkeen kysymyksiin.
Koska luokallani on paljon S2-oppilaita ja oppilaat joutuivat työskentelemään tekstin parissa itsenäisesti, oli apuna lauseen alut helpottamassa kokonaisen lauseen muodostamista.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti