Sivut

torstai 16. tammikuuta 2014

V niin kuin Vampyyri


V-viikko alkoi kuinkas muutenkaan kuin Vampyyrivaarin tarinoilla. Oppilaat kuuntelivat Vampyyrivaarin tarinoita hipihiljaa, taas oli ope osannut valita aiheen joka taatusti poikavoittoista luokkaa kiinnostaa!



Kirjan ensimmäisiin vampyyritarinoihin tutustuttuamme mietimme vampyyrin tunnusmerkkejä. 
Mistä tunnistaa vampyyrin?
Tarkasti olivat oppilaat tarinaa kuunnelleet, koska kaikki viittasivat.
- Hampaista.
Ja sen jälkeen ope piirsi pienelle liitutaululleen ison vampyyrin hampaan V ja pienen vampyyrin hampaan v.
- Hei, sehän on vee-kirjain!
Näin tutustuimme v:n kirjoitusasuun ja seuraavaksi lähdimme tunnistamaan v-äännettä erilaisten sanojen kautta. Ensin tietenkin makustelimme sanaa vampyyri, mutta sen jälkeen jatkoimme vampyyritietouden kertaamista (ja v-äännettä).
Mistä vampyyri pitää?
- Verestä, hei sekin alkaa veellä.
Mistä vampyyri ei pidä?
- Valkosipulista
- Villiruusuista
- V niin kuin valkosipuli, V niin kuin villiruusu.

Vampyyri-aihe sopi loistavasti v-kirjaimen käsittelyyn!

Myöhemmin viikolla kirjoittelimme vampyyritarinoita tietokoneluokassa. Melko raakoja satuja oppilaat vampyyreistä kirjoittivat, mutta useamman oppilaan kohdalla voidaan puhua jo sadusta, ei ainoastaan peräkkäin olevista lauseista! Ope on ylpeä! :D

Erityisopettajakin panosti vampyyri-teemaan ja oppilaat lukivat samanaikaisopetustunnilla erityisopettajan kanssa vampyyri-runoa, minun ohjatessani puolta luokkaa samaan aikaan kirjoittamaan.

Erityisopettajan käyttämä vampyyriruno, lähde?

Vampyyri-teeman lopuksi teimme luokan seinälle vampyyrigallerian. Jokainen oppilas teki vahaliiduilla oman tulostetun mustavalkoisen valokuvansa päälle itsestään vampyyrin. Ainoat opettajan antamat vaatimukset olivat vampyyrin tärkein tuntomerkki eli ne hampaat, jotta v-kirjaimen muoto tulee kuvassa näkyviin. Työ oli osoittautui yllättävän haastavaksi. Eräs oppilaani intoutui piirtämään niin paljon verta muotokuvaansa, että lopulta raameissa seinälle pääsi pelkkää verta. V-kirjainta opiskellessa sekään ei tietenkään väärin ole, tosin v:n kirjainmuoto ei verisessä muotokuvassa tule esiin...








3 kommenttia:

  1. Hauska aihe v-kirjaimen harjoitteluun. :)

    VastaaPoista
  2. Vau, aivan mahtavalta kuulostaa sun opetus. :) Isojen oppilaiden opena maailmasi kuulostaa tosi kaukaiselta, mutta ihailen paljon ideoitasi ja toimintaasi.

    VastaaPoista