Liikunnallisen elämäntavan omaksuminen ja oma vastuu liikunnasta Lapin Yliopistolla 26.-28.4.2013
Liikunnan kurssi oli käytännön läheinen ja kurssilta sai mukaansa roppakaupalla toteutettavia ideoita liikuntatunneille. Ei muuta kuin touhuamaan :)
1. liikuntatuokio
- Alkulämmittely pareittain: oppilas vierittää palloa maata pitkin, parin on juostava pallo kiinni ja pysäytettävä se sovitulla tavalla esim. istumalla pallon päälle, punnertamalla, niiamalla jne. Jokainen oppilas pysäyttää pallon kaikilla tyyleillä 3-5 kertaa.
- Peli/punnerruspolttopallo: kaikilla pelaajilla on hernepussi ja pelialueen sisällä kaikki polttavat kaikkia. Pelaajat ovat punnerrusasennossa (lankku) ja yrittävät osua hernepussilla muita pelaajia käsiin tai jalkoihin, muista ruumiin osista ei pala. Väsymyksen yllättäessä polvet saa laskea lattiaan, mutta silloin pelaaja on "vapaata riistaa" ja palaa kaikista ruumiin osista. Toinen sovellus pelistä toimii siten, että pelaajat muodostavat kaksi joukkuetta, jotka pysyvät omilla kenttäpuoliskoillaan ja yrittävät polttaa vastapuolen pelaajia. Palanut pelaaja siirtyy polttajien puolelle. Peli päättyy, kun toinen kenttäpuolisko tyhjenee.
- Lihaskunto/kivi-paperi-sakset: parit seisovat penkin/puomin päällä ja pelaavat kivi-paperi-sakset peliä. Jokaisella kierroksella häviäjä laskeutuu hieman alemmas. Peli päättyy kun toinen pelaaja putoaa. Pelataan kolme erää: ensimmäisellä kierroksella molemmat jalat puomilla peräkkäin, toisella kierroksella yhdellä jalalla ja kolmas kierros sitten toisella jalalla.
2. liikuntatuokio
Tavoitteena kehittää erityisesti tasapainoa, suunta- ja ajoitustarkkuutta sekä reagointia.
- Välit selviksi: pelataan pareittain. Parit seisovat vastakkain haara-asennossa ja yrittävät käsillä työntämällä saada parinsa tasapainon heilahtamaan. Jalat eivät saa liikahtaa eikä kantapäät nousta lattiasta. Peliä voi vaikeuttaa pelaamalla yhdellä jalalla, yhdellä jalalla ja yhdellä kädellä tai perinteisen pukkitappelun tyyliin puomin päällä.
- Koripallon ryöstö: oppilas hautoo koripalloa sylissään ja toisen oppilaan tehtävänä on yrittää ryöstää pallo. Ainoastaan palloa saa repiä ja työntää, ei kaveria!
3. liikuntatuokio
Tavoitteena erityisesti kiihtyvyyden, maksiminopeuden ja reagoinnin harjoittelu.
Savolainen pesäpallo
- Kaksi joukkuetta seisoo pelialueen keskellä jonoissa vastakkain. Sisävuorossa oleva joukkue lyö pehmopalloa kädellä. Ulkovuorossa oleva joukkue juoksee pallon perään, muodostaa jonon ja vierittää pallon jalkojen välistä viimeiselle joka huuta pallon saadessaan "hep!" Tällä välin sisävuorossa olevan joukkueen lyöjä juoksee oman joukkueensa jonon niin monta kertaa kuin jaksaa.
- Kehitelmänä pelistä voivat sisävuorolaiset pujotella oman joukkueen jäsenten välistä. Ja sisävuorolaiset kuljettavat pallon edestä taakse ojentamalla pallon vuoroin haarojen välistä ja vuoroin päänyli.
- Kolmantena kehitelmänä sisävuorolaiset vuoroin hyppivät maassa makaavien joukkuetovereiden yli ja vuoroin ryömii pyramidi-asennoista muodostetun tunnelin läpi. Ja ulkovuorolaiset antavat pallon kiertäen puolelta toiselle.